8d. Žlučník (vesica fellea)

Sledování video textu

 

 

Centrum zažívání

ŽLUČNÍK (VESICA FELLEA)

 

 

     Žlučník je váček bramborovitého tvaru, uložený na spodní ploše jater, slouží jako zásobník žluči, kterou produkují játra.

 

     Žlučník je důležitým elementem v zažívacím procesu a pracuje hlavně při trávení tuků. Podporuje zažívací pochody tím, že emulgací tuků neutralizuje kyselou potravinovou kaši přicházející ze žaludku do dvanáctníku.

 

 

 

Novinky

 

 

 

     Podporuje také peristaltiku (pohyb střeva) a absorpci výživných látek tím, že pomáhá zabraňovat hnilobě. Žluč obsahuje žlučová barviva cholesterol a hlavně kyseliny žlučové a to primární, volné, které se tvoří v játrech (např. kyselina cholová) a kyseliny sekundární (např. desoxycholová), které vznikají ve střevě z kyselin primárních působením bakterií. Nejsou to kyseliny volné, ale spojené s glycerinem nebo taurinem; ke spojení dochází při štěpení bílkovin.

 

     Cholesterol je bílá mastná substance bez chuti a zápachu, která je bohatě přítomná v nervové tkáni, ale i ve žluči a tím i ve žlučových kamenech. Vyskytuje se společně s lecitinem, což poukazuje na jejich fysiologickou funkci.

 

     Měl bych zde trochu odbočit od tématu a zmínit se o zajímavých výsledcích při použití odvaru svízele syřišťového (galium verum). Jím se totiž dají rozpustit žlučové a ledvinové kameny. Žlučový kamínek o průměru 10 mm se ve zkumavce zalije jednou plnou čajovou lžičkou svízele, který se předtím spařil horkou vodou. Do 48 hodin není po kamínku ani památky To bylo mnohokrát se stejným výsledkem opakováno a vedlo to k závěru, že je možné pitím čaje ze svízele syřišťového (3 - 4x denně), ve spojitosti se střevními výplachy, rozpustit žlučové kaménky a hlavně „vyčistit“ hlavní žlučovod.

 

Žlučník je důležitým orgánem našeho těla
a jeho odnětí vede k poruchám trávení.

 

 

předchozí   …   další

Naše menu vyberte si

Zdraví na dlani V bavlnce Zářící zdraví Kosmetika Dáša Úsměv pro děti - videopřednášky o dětech Jana-masáže

Videa Video recenze