Český zeleninový salát
Zde neplatí žádná pravidla, vše závisí jen na vaší fantazii.
Nejlepší je sice jíst vždy samotnou jednu plodinu, ale my češi máme rádi pestrý jídelníček, proto Vám předkládáme pravý nefalšovaný český salát:
Nejlepší je čerstvá zelenina přímo ze zahrádky :o))))))
|
| |||
|
| |||
|
| |||
|
|
Základ pro 3 porce by měly tvořit tyto ingredience:
- 2 rajčata
- 1 paprika
- kousek květáku
- kousek pórku
- třetina až polovina okurky
- kousek brokolice
- 2 - 3 lžíce olivového nebo slunečnicového oleje, lisovaného za studena tzv. panenský (Extra Virgin)
Vše pokrájíme a promícháme.
Můžeme přidat trochu kopru, petrželku, pažitku, dobromysl nebo jiné bylinky či koření.
Salát bude pokaždé jiný ...
Dobrou chuť!
|
| |||
|
| |||
|
| |||
|
| |||
Olivy | Zelí pekingské | |||
Základ můžeme ještě obměnit tím, že přidáme další zeleninu, buď jednotlivě nebo v kombinacích.
Např. do základu
- nastrouháme celer - pro získání slanější chuti
- nakrájíme nebo nastrouháme karotku,
- nakrájíme ředkvičky
- přidáme špenát,
- posekáme olivy,
- přidáme 1/2 avokáda,
- 1-2 stroužky česneku - pro ostřejší chuť
- 1 menší cibuli nebo šalotku - pak nemusíme přidávat pórek
- Můžeme také přidat pekingské zelí, zelí bílé nebo červené - posledně jmenované dva druhy jsou poněkud tužší, proto je doporučujeme nakrájet hodně nadrobno.
- Pro lepší trávení zelí, květáku a brokolice doporučujeme přidat mletý kmín.