10-46. Šťáva z celeru *****

Sledování video textu

 

 

Největší hodnota syrového celeru je
v jeho neobyčejně vysokém obsahu sodíku:

 

Jedna z chemických vlastností sodíku
je udržovat vápník v rozpustném stavu.

 

     Syrová celerová šťáva má čtyřikrát více sodíku než vápníku. Tato skutečnost ji dělá tou nejcennější šťávou pro lidi, kteří celý život neustále konzumovali koncentrované škrobové a cukrové výrobky. Chléb, keksy, buchty, výrobky z obilí, omelety, špagety, rýže - všechny potraviny, které obsahují mouku - ke koncentrovaným škrobovinám patří. Bílý a hnědý cukr, stejně jako každý druh cukru, který byl vyroben nebo zpracován, a každá potravina, která obsahuje tovární cukr (také bonbony, limonády, zmrzlina apod.), patří do skupiny koncentrovaných sacharidů.

 

 

     Zkušenost však jednoznačně ukázala, že tyto potraviny jsou škodlivé a jejich neustálá konzumace vede k nedostatku živin, který je příčinou dnes již alarmujícího počtu nemocí.

 

     Zjistil jsem, že tyto koncentrované sacharidy patří bezesporu k těm nejškodlivějším civilizačním potravinám. Příroda nikdy neplánovala, že by lidský zažívací systém přeměňoval tyto takzvané potraviny na výživu pro buňky a tkáně těla. Následky jejich konzumace jsou zřejmé z degenerace až zahubení lidského těla ještě dříve než se zapomene na mládí. Mluvit o příznacích stáří ve čtyřiceti nebo šedesáti letech, je urážka přírody a našeho stvořitele. Je to ostuda, přiznat si, že nevíme, jak máme žít, a že jsme se nesnažili naučit se ty nejdůležitější základy o obnovování našeho těla. Ujíme se k smrti, protože se podvolujeme chuti k jídlu.

 

     Za prvé si musíme říci, že vápník je jeden z nejdůležitějších prvků v naší potravě. Musí být ale organicky navázán. Jestliže se potravina obsahující vápník vaří nebo zpracovává, přemění se vápník automaticky v anorganické molekuly. Tyto nejsou již rozpustné ve vodě a nemohou poskytnout výživu buňkám našeho těla, nutnou k regeneraci. Mimoto se při 54°C rozruší většina enzymů. Důsledkem je ucpání těla touto potravou, což vede k chorobným stavům, jako je artritida, cukrovka, onemocnění věnčitých tepen; křečové žíly, hemeroidy, žlučníkové a ledvinové kameny apod.

 

     Za druhé se nahromadí v těle usazeniny z anorganického vápníku, jestliže se nepodnikne nic k jejich odstranění. Za přítomností organického sodíku mohou být však opět rozpuštěny a vyloučeny.

     Sodík hraje důležitou úlohu při fyziologických procesech těla. Jedním z nejdůležitějších je udržovat správnou hustotu krve a lymfy. Jediný sodík, který s ohledem na tuto funkci má cenu, je živý, organický sodík, který získáme z čerstvé zeleniny, salátů a mnohých ovocných plodů.

 

Celer je bohatý na sůl.

 

     Normální stolní sůl je složena z nerozpustných, anorganických prvků. Křečové žíly, arterioskleróza a mnoho jiných chorob se vysvětlují nadměrným solením.

     Sůl se potřebuje k tvorbě a funkci trávicích šťáv. Bez soli je zažívání prakticky nemožné, ale tato sůl musí být dokonale rozpustná ve vodě.

 

     Každá buňka v těle je soustavně proplachována solným roztokem, a jestliže není toto v potřebném rozsahu zachováno, buňka vyschne.

     Při komerční výrobě stolní soli se často používá vysokých teplot (asi 80 °C) ke zpevnění a potažení krystalků přísadami, aby sůl zůstala sypká. Taková sůl není již beze zbytku rozpustná ve vodě.

     Abych se tohoto nedostatku vyvaroval, jestliže vůbec sůl potřebuji, používám sůl kamennou. Kamenná sůl se nevystavuje horku. Zjistil jsem, že tato sůl je rozpustná ve vodě a je, přirozeně v malých množstvích, stravitelná.

 

     Je přirozeným katalyzátorem (chemická látka k urychlení reakcí, která se sama při reakcích neopotřebovává), který umožňuje plnohodnotné využití enzymů v těle.

 

Obsahuje obvykle tyto prvky:

  • chlorid sodný 90-95 %
  • síran vápenatý 0,5-1 %
  • síran hořečnatý 0,5-1 %
  • chlorid hořečnatý 0,5-1 %

 

     Obsah vody kolísá mezi dvěma a půl až šesti procenty. Normální stolní sůl obsahuje, mimo výše jmenovaných prvků, ještě následující látky v rozličných množstvích:

  • chlorid draselný 
  • síran draselný
  • bromid hořečnatý 
  • chlorid vápenatý
  • síran sodný
  • síran barnatý
  • chlorid strontnatý

 

     Většina těchto prvků ovlivňuje rozpustnost soli ve vodě. Podle mých zkušeností doporučuji při horkém, suchém počasí ráno sklenici čerstvé celerové šťávy a další až odpoledne, mezi jídly. Tím se normalizuje tělesná teplota, takže se cítíme dobře, zatímco lidé kolem nás jsou zpocení a malátní. 

 

     Sodík je jedním z nejdůležitějších prvků při vylučování kysličníku uhličitého z těla. Nedostatek organického sodíku vede k průduškovým a plicním potížím, které se ještě zhoršují přítomností cizích látek, např. tabákovým kouřem. Je to jedna z příčin předčasného stárnutí. Ženy, které kouří, stárnou každých pět let asi o patnáct roků.

     Nikotin dráždí nervy. Každé ulehčení, které se po kouření tabáku pociťuje, je psychický, pomíjející stav, kterého dosáhneme jen přechodně a na úkor zdraví. Tabákový kouř ovlivňuje negativně chuťové pohárky, takže kuřáci neustále více koření svá jídla, a tím se dostávají do začarovaného kruhu.

 

     Kombinace celeru s jinými šťávami je velice dobrá a určité směsi odstraní skoro fenomenálně tělesné poruchy způsobené různými nedostatky. Když šťávy mísíme, mění se přirozeně obsah prvků. Tyto směsi jsou i v boji proti nemocem velice užitečné.

 

U nervových chorob pomáhá k normalizaci
pořádné množství karotkové a celerové šťávy.

 

     Celer obsahuje velmi mnoho hořčíku a železa a oba prvky jsou jako výživa pro naši krev nesmírně cenné. Mnoho nervových a krevních nemocí se vysvětluje anorganickými mineráliemi a solemi, které se dostaly do těla denaturovanou potravou a medikamenty na uklidnění.

 

     Jestliže je v potravě obsah síry, železa a vápníku nedostatečný, anebo prvky jsou bohatě přítomny, ale v denaturované, anorganické formě, může to vést k astmatu, revmatizmu, hemeroidům a jiným poruchám. Nevyvážený vztah síry a fosforu v potravě může zapříčinit duševní zmatenost, neurastenie, nebo dokonce psychické choroby. Stejně tak může být mnoho nemocí, které se dodnes vysvětlovaly vysokou hladinou kyseliny močové, ve skutečnosti způsobeno takovými potravinami, které obsahují příliš mnoho kyseliny fosforečné a málo síry.

 

     Kombinace karotkové a celerové šťávy poskytuje vynikající a vyváženou směs těchto organických minerálií, kterou můžeme takovým chorobám předcházet a pomáhat tělu zpět k normalizaci.

 

 

předchozí   …   další

Upozornění

Je pochopitelné, že při závažných onemocněních je lékařská pomoc nevyhnutelná a omezit se v takových případech na léčení svépomocí může být životu nebezpečné. Rady a doporučení, se kterými se setkáte na těchto stránkách, tedy v žádném případě nemají nahradit lékaře. Jejich cílem je spíše prevence různých onemocnění rozšíření všeobecných znalostí a informování o významu přírodních léčivých sil, aby si čtenář v případě potřeby mohl sám pomoci jednoduchými a přirozenými prostředky. Autoři nemohou ručit za následky vyplývající ať už ze správného, či nesprávného použití metod a receptů, které jsou prezentovány.


Naše menu vyberte si

Zdraví na dlani V bavlnce Zdarma eShop Úsměv pro děti - videopřednášky o dětech

Videa Video recenze