Paprika
Paprika - Capsicum annuum

Paprika - zelená, ale i červená a žlutá paprika obsahuje mnoho křemíku a fluoru, a tím dodává naléhavě nutnou potravu kůži, nehtům a vlasům. Má víc jak 90% vody.
Papriku přidáváme pokrájenou nebo posekanou k salátům a její správným způsobem připravená šťáva, smíchaná se šťávou karotkovou, je hodnotným výživným nápojem.
Pálivá paprika je dráždidlo a stimuluje příliš silně zažívací ústrojí, především střeva, ledviny a močový měchýř.
Paprika – křupavý zvon pro krásu a vitalitu
Co je to paprika, druhy, barvy, botanika a krása ve třech tónech
Když se řekne „paprika“, možná si vybavíte něco pálivého, co vám rozvibruje jazyk a rozproudí krev až do konečků uší. Nebo vás napadne zeleninová klasika ve tvaru zvonku, která se s oblibou plní čímkoli, co je po ruce – ať už rýží, tvarohem nebo syrovou fantazií. Ale paprika, milá zeleninová vílo, je mnohem víc než jen barevná dekorace v lednici. Je to botanická divoženka s ohnivým temperamentem a andělským přínosem pro naše zdraví.
Paprika jako královna čeledi lilkovitých
Paprika patří do čeledi lilkovitých (Solanaceae), stejně jako brambory, rajčata nebo lilek. Její domovinou je Střední a Jižní Amerika, kde se pěstovala už před tisíci lety. Latinský název Capsicum annuum značí, že jde o jednoletou rostlinu, i když v teplém klimatu si s tím neví rady a roste jako by to byl její poslední karneval – často i několik let za sebou.
V přírodě bychom ji snadno přehlédli – drobná keříkovitá rostlinka s jemnými květy a plody různých tvarů. Ale člověk ji během staletí vyšlechtil do stovek odrůd, které se dnes liší nejen velikostí, ale i barvou, chutí a ostrostí.
Barvy paprik – paleta pro naše buňky
Papriky přicházejí v barvách, které by záviděl i pastelkový výrobce. Zelená, červená, žlutá, oranžová, fialová a dokonce i čokoládově hnědá paprika – všechny pocházejí z téhož rodu, ale liší se stupněm zralosti a množstvím obsažených fytolátek.
Zelená paprika je nejméně zralá a obsahuje více chlorofylu, což jí dává lehce nahořklou chuť. Je však svěží, má příjemně ostrý tón a hodí se ke každému salátu nebo šťávě, která potřebuje trochu jiskry.
Červená paprika je plně vyzrálá, sladká, šťavnatá a přirozeně nejbohatší na antioxidanty – především vitamin C a beta-karoten.
Žlutá paprika je něžná střední cesta – méně sladká než červená, ale jemnější než zelená. Obsahuje velké množství luteinu a dalších karotenoidů.
Ať už sáhnete po kterékoliv barvě, každá paprika vám přinese něco cenného. V syrové kuchyni je to královna, která si rozumí s každou zeleninou i ovocem. A v šťávě? Tam zazáří jako divadelní hvězda, i když někdy překvapí trochu drsnějším akcentem. Proto se nejlépe cítí v doprovodu jemnějších kamarádů, jako je karotka nebo okurka.
Druhy paprik: od zvonku po chilli tanec
Ne každá paprika je vhodná do šťávy – pálivé papričky (chilli) s kapsaicinem jsou sice výborné na prokrvení a podporu trávení, ale ve šťávách působí často příliš agresivně. Sladké papriky – tedy ty, které běžně kupujeme na saláty, jsou ideálním kandidátem pro syrové recepty i lisování šťáv. Nejvíce šťávy získáme z tenkostěnných druhů, zatímco ty silnostěnné sice nádherně křupou, ale výtěžnost při lisování bývá menší.
Mezi oblíbené druhy patří:
California Wonder – klasická velká zvonková paprika
Yolo Wonder – sladká červená s výbornou chutí
Sweet Banana – protáhlá žlutá paprika s jemnou chutí
Hungarian Wax – tradiční česká „balkónovka“
A v zahradách našich babiček? Tam nesměla chybět kořalka – tedy odrůda s výmluvným názvem i temperamentem, která se pěstovala na zavařování i pro radost mužské části rodiny.
Paprika jako ženská hrdinka syrové stravy
Ve světě, kde se krása často měří na centimetry a kalorie, paprika stojí pevně jako elegantní dáma, která ví, že pravá krása začíná uvnitř. Její vysoký obsah vody (více než 90 %) a bohatství minerálů jako křemík a fluor z ní dělá ideální potravinu pro ty, kteří chtějí vyživit nejen tělo, ale i duši.
Křemík je klíčový pro pevné nehty, pružnou pokožku a lesklé vlasy. Fluor zase posiluje zubní sklovinu a chrání před kazem. Ať už si papriku nakrájíte do salátu, rozmixujete do šťávy nebo jí jen tak zakousnete, buďte si jistí, že jí vaše buňky tleskají ve stoje.
Paprika v kuchyni – zábava bez výčitek
Paprika je nejen zdravá, ale také hravá. Skvěle se hodí:
do salátů všeho druhu – od klasického okurkového po kreativní s ovocem
do šťáv – v kombinaci s karotkou, rajčetem, okurkou nebo i jablkem
jako křupavá svačinka – plněná mandlovou pomazánkou nebo jen tak
A její šťáva? O tom si povíme v některém z dalších výstupů, protože to je kapitola sama pro sebe. Zatím se jen rozhlédněte v obchodě nebo na zahrádce a zkuste si vzít domů alespoň dvě barvy. Vaše buňky totiž milují barevnost stejně jako vaše oko. A když jim dopřejete trochu paprikové lásky, vrátí vám to v podobě jiskřivého pohledu, zdravých dásní a vlasů, které si řeknou o pozornost samy.
Výživové složení, vitaminy, minerály a co všechno se děje v těle, když si zakousnete do papriky
Paprika je taková nenápadná výživová bomba. Často ji bereme jako barevnou kulisu v salátu nebo jako výplň do obložených talířů, ale kdybychom ji podrobili důkladnému výslechu v laboratoři, nestačili bychom se divit. V tomhle malém zvonku se totiž skrývá ohromná síla, která vyživuje buňky, posiluje cévy, chrání sliznice, oči i imunitu – a přitom si neříká o žádnou zvláštní pozornost. Stačí jí, že křupe. A že vám chutná.
Vitaminy, co mají rádi světlo
Největším pokladem, který v paprice najdeme, je vitamin C. A teď se podržte: červená paprika má až třikrát více vitamínu C než pomeranč. Ano, přesně tak. Ten slavný citrusový velikán musí sklonit korunku před červenou kráskou z lilkovité rodiny.
Paprika obsahuje také:
Vitamin A – ve formě beta-karotenu, především v červených a oranžových paprikách. Podporuje zrak, regeneraci kůže a obranyschopnost.
Vitamin B6 (pyridoxin) – důležitý pro nervovou soustavu, hormonální rovnováhu a krvetvorbu.
Kyselinu listovou (vitamin B9) – nezbytnou pro obnovu buněk, zejména v těhotenství.
Vitamin K1 – důležitý pro srážlivost krve a zdraví kostí.
Vitamin E – antioxidant, který chrání buněčné membrány a pomáhá v prevenci stárnutí.
Minerály pro krásu, kosti i klidnou mysl
Paprika není jen o vitaminech – je to taky malý pokladničkový sejf na minerály. Tady je přehled těch nejdůležitějších:
Draslík – pomáhá regulovat krevní tlak, odvodňovat organismus a zajišťovat rovnováhu tekutin. V paprice je ho požehnaně.
Hořčík – minerál proti stresu, křečím a špatné náladě. Paprika ho obsahuje jemně, ale v kombinaci s ostatní zeleninou působí synergicky.
Vápník – pro silné kosti a zuby, i když v menším množství než třeba v brokolici, i tak je přítomen.
Křemík a fluor – o nich už byla řeč. Jsou jako strážci krásy – podporují zdraví nehtů, vlasů, zubů a pokožky.
Železo – v malém množství, ale důležitém – zejména když se paprika konzumuje spolu s vitaminem C, který zlepšuje vstřebávání železa až trojnásobně.
Paprika jako elixír pro cévy a srdce
Když si dáte papriku – syrovou, křupavou, sladkou – děje se ve vašem těle něco úžasného. Její vysoký obsah antioxidantů chrání cévní stěny před poškozením volnými radikály, a díky vitamínu C se posilují jemné kapiláry, žilky a arteriální výstelka. Když k tomu přidáte ještě trochu pohybu a zdravého slunce, je z toho koktejl pro srdce jak vyšitý.
A když už jsme u srdce – papriku milují i červené krvinky, protože díky železu a kyselině listové dostávají novou šťávu. Kyslík proudí tělem jako čerstvý horský vítr a vám se zlepší nejen fyzička, ale i nálada.
Paprika jako přítelkyně vaší pokožky
Nechcete utrácet za kosmetiku? Tak zkuste papriku. Opravdu. Křemík a vitamin C jsou hlavními složkami, které podporují tvorbu kolagenu – tedy toho, co drží pokožku pevnou, pružnou a bez vrásek. Paprika doslova „krmí“ vaše kolagenová vlákna. Je jako šéfkuchařka v kožním salonu. A protože je plná vody, hydratuje pokožku zevnitř, což žádný krém nedokáže.
Papriková šťáva může mít dokonce čisticí účinek na pleť – ať už ji vypijete nebo v některých případech i použijete zevně. Ale to je na jiný článek. Každopádně, pokud chcete pleť, která září, začněte jíst papriky, ideálně syrové, denně.
A co na to nervy?
No samozřejmě – i ony jsou vděčné. Vitamin B6 a hořčík působí na nervovou rovnováhu jako jemná masáž. Pokud máte sklony k podrážděnosti, vnitřnímu napětí, nebo jste citliví na stres, paprika je velmi jemný, ale účinný uklidňující prostředek.
Nečekejte sice efekt jako po meditaci na vrcholku hory, ale rozhodně zjistíte, že když si místo dortíku nebo chipsů zakousnete sladkou červenou papriku, napětí v těle se uvolní a mysl se zjasní.
Co se děje v těle po konzumaci papriky?
Tak tady máte minutu po minutě:
0:05 min – chuťové buňky nadšeně jásají. Sladkost, křup, osvěžení.
0:20 min – papriková šťáva začíná hydratovat sliznice v ústech, vitamin C se vstřebává už zde.
0:45 min – žaludek vítá nízkokalorickou, ale nutričně bohatou nálož. Tělo spokojeně pracuje bez zátěže.
1:30 h – díky vitamínu C a B6 dochází k podpoře mozkových funkcí, stoupá koncentrace.
3:00 h – zlepšuje se krevní oběh, cévy se cítí opečované, pokožka začíná zářit.
6:00 h – tělo díky vysokému obsahu vody a draslíku odvádí přebytečné tekutiny.
24 h – vaše buňky už chtějí další dávku. A vy si jdete pro další papriku.
Tak co myslíte – má to cenu? Pokud vás baví jíst barevně, živě a s vědomím, že každé sousto skutečně dělá něco dobrého pro vás, paprika je víc než vítaná. Je to potravina, která není jen výplní do sendviče, ale výživovou investicí do vašeho těla, zdraví a krásy.
Paprika – zázračná šťáva pro krev, detox a krásu
Papriková šťáva, kombinace, detoxikační působení a syrová magie pro každého, kdo se nebojí barev
Když se řekne „papriková šťáva“, mnozí se zatváří jako by slyšeli o elixíru z ptačích zobů nebo o koktejlu z rakve černé labutě. Ale věřte nebo ne – papriková šťáva je jedním z největších detoxikačních pokladů, které nám příroda dala. Jen jsme si na ni tak nějak... odvykli. Ale my se k ní společně vrátíme. A s grácií.
Proč pít paprikovou šťávu?
Syrová paprika obsahuje více než 90 % vody – a právě tato voda je velmi specifická. Není to jen nějaká obyčejná vláhová náplň, co chrání semena před vyschnutím. Ne. Je to strukturovaná, ionty bohatá tekutina, která nese s sebou živiny, enzymy a minerály přímo do krevního řečiště.
Ve chvíli, kdy z papriky uděláte šťávu – tedy mechanicky rozbijete buněčné stěny a pustíte živý obsah ven, dojde k tomu, že všechny ty její dary jsou okamžitě vstřebatelné. Vaše tělo nemusí nic dlouho žvýkat, trávit, ani extrahovat. Jednoduše: dostane hotový výživový balíček přímo do svých buněk.
Jak chutná papriková šťáva?
Dobře. Ale chce to začít opatrně. Pokud totiž papriku lisujete syrovou, bez jiných složek, vznikne velmi intenzivní tekutina – sladká, zemitá, lehce bylinná, ale hlavně – živá. Někteří přirovnávají její vůni k čerstvě posečené trávě, jiní cítí letní záhon po dešti. Chuťově je to překvapivě jemné a sladké, pokud zvolíte červenou nebo žlutou papriku. Zelené mají v sobě víc hořkosti a chlorofylu – a tedy spíše detoxikační razanci než chuťový mazlíček.
Nejlepší kombinace pro šťávy
Paprika + karotka = klasika pro oči, pleť a krev
Tohle je základní detox-bomba, která čistí játra, podporuje regeneraci krve a rozjasňuje pleť. Mrkev přináší betakaroten, paprika vitamin C a dohromady tvoří ochranný štít pro buňky. Chuťově jde o harmonické spojení – sladké, jemné, osvěžující.
Paprika + řepa = kyslík pro mitochondrie
Pokud se cítíte unavení, unudění nebo unavení z únavy, dejte si tuhle kombinaci. Červená řepa přináší dusičnany a železo, paprika se stará o vstřebatelnost a cévy. Společně vyživují mozek, svaly a doslova okysličují vaše tělo. Chuť je zemitější, ale pořád přirozeně sladká.
Paprika + rajče + okurka = hydratační šampión
Tohle je letní záchrana při horku, únavě nebo po propařené noci. Obsahuje draslík, hořčík, chlorofyl, flavonoidy, vitamin C i vodu. Skvělé po sportu, po sauně nebo jako start dne místo kávy. Jen pozor – vždy čerstvé, nikdy z lednice.
Paprika + citron + máta = elegance v rudém
Trochu sofistikovanější verze – do šťávy z papriky se přidá citronová šťáva a čerstvá máta. Vznikne osvěžující tonikum, které podporuje lymfatický systém, dýchání a odbourávání stresu. Krásná varianta i pro děti – ale vynechejte mátu, pokud jsou citlivé.
Paprika jako detoxikační nástroj
Paprika je jemná, ale důsledná. Není to dramatický čistič jako třeba česnek nebo křen, ale působí hloubkově, dlouhodobě a hlavně – přirozeně.
Podporuje činnost jater – díky kombinaci vitaminu C, flavonoidů a hydratace.
Působí mírně močopudně – takže pomáhá odvodnit organismus bez narušení minerální rovnováhy.
Čistí krev a lymfu – zejména v kombinaci s mrkví nebo řepou.
Podporuje trávení – ale jemně. Ne jako pálivá paprika, která může podráždit sliznice. Syrová sladká paprika spíš hladí než budí.
Pár praktických rad pro šťávu z papriky
Lisujte jen kvalitní, čerstvé papriky – ideálně bio nebo od známého pěstitele. Chemie z konvenčních paprik se totiž koncentruje právě ve slupce, kterou lisujete celou.
Nepřehánějte to se zelenými paprikami – jsou skvělé do salátu, ale ve šťávě mohou být příliš silné a hořké. Pro začátek volte červené a žluté.
Pijte ihned po vylisování – žádné odkládání do ledničky. Tady jde o živiny, enzymy a světlo. A to je jako láska – ztrácí sílu, když čeká příliš dlouho.
Začněte malým množstvím – pokud jste nikdy paprikovou šťávu nepili, začněte se 100 ml a pozorujte své tělo. U citlivějších osob může docházet k lehkému nadýmání nebo průchodu detoxu kůží. To není chyba – to je úklid.
Šťávový rituál s paprikou
Ráno si vezměte krásnou červenou papriku, nakrájejte ji, přidejte dvě střední mrkve, kousek citronu a trochu čerstvé máty. Projeďte lisem. Nalijte do krásné sklenice, posaďte se ven nebo k oknu a v klidu, s vděčností, se napijte.
Nečekejte explozi. Ale všimněte si, co se ve vás mění. Tělo se zavodní, buňky se otevřou, mysl se zklidní. A vy se budete cítit… no prostě – živější.
A o tom to celé je. Pokračujeme posledním, 4. výstupem? Bude o pálivé paprice, jejím rozdílu od sladké a proč někomu prospívá, jinému škodí.
Paprika – pálivá kamarádka nebo žhavá potvora?
(Capsicum annuum var. longum)
Pálivé papriky, kapsaicin, rozdíl mezi stimulem a drážděním, pro koho ano a pro koho raději ne
Tak jsme si prošťouchli cévy sladkou paprikou, prozářili tvář karotkovou kombinací a osvěžili se s mátou – ale co teprve, když paprice naroste povaha? Když si nasadí červenou masku, nahodí štiplavý tón a začne pálit jako slunce uprostřed Sahary? Ano – přichází pálivá paprika. A s ní i kontroverze.
Co vlastně pálí?
Za vše může látka jménem kapsaicin – přírodní alkaloid, který paprikám dodává jejich štiplavost. Tato látka nepůsobí chemicky, ale neurologicky – dráždivě stimuluje receptory bolesti v ústech a trávicím traktu. Tělo si myslí, že se pálí – a začne reagovat.
A jak reaguje? Spustí se zvýšené pocení, vyplavují se endorfiny, rozšiřují se cévy, zrychluje se metabolismus. Ano – pálivá paprika je přírodní stimulant, aktivátor a… i trošku provokatér.
Pálivá paprika v syrové stravě?
Zde se názory různí. Pokud jste na 100% syrové stravě a vnímáte své tělo jako jemně laděný nástroj, pravděpodobně cítíte, že pálivá paprika není váš denní chléb. Je to spíš host na večírek – s nímž si buď sednete, nebo se spálíte.
Ale i mezi syrováči se najdou tací, kteří tvrdí, že malé množství pálivé papriky – ideálně čerstvé, nadrobno nasekané – dodává šťávám jiskru, energii a silný vnitřní ohřev.
Zvlášť v chladném klimatu nebo při přechodu z vařené stravy může být pálivá paprika mostem mezi dvěma světy. Ale je třeba si hlídat dávkování. A respektovat signály těla.
Pálivá paprika – léčivá nebo nebezpečná?
To záleží. V malém množství může zázračně pomoci. Ve velkém? Může dráždit a škodit.
Pozitivní účinky pálivé papriky:
Stimuluje krevní oběh. Kapsaicin rozšiřuje cévy a podporuje prokrvení – nejen v trávicím traktu, ale i v periferiích.
Působí analgeticky. Ano – to, co pálí, může také tlumit bolest. Kapsaicin vyčerpává zásoby neurotransmiteru P, a tím dočasně snižuje citlivost. To se využívá i v medicíně – třeba v mastech na klouby.
Podporuje termogenezi a spalování tuků. Není to žádná kouzelná pilulka, ale drobná pomoc při podpoře metabolismu se jí upřít nedá.
Má antibakteriální a antimykotické účinky. V tropických oblastech, kde se jídlo kazí rychleji, byla pálivá paprika tradičním konzervantem – a to i v syrovém podání.
Rizika a kontraindikace:
Pálivá paprika silně stimuluje sliznice. A právě to může být problém. U lidí s citlivým žaludkem, podrážděnými střevy, hemoroidy nebo zánětlivými onemocněními trávicího traktu může vyvolat pálení, křeče i bolest.
Může podráždit močový měchýř a ledviny. Při vyšším množství se kapsaicin vylučuje močí a někdy může pálit i při močení.
Dlouhodobé nadužívání může vést ke znecitlivění receptorů. Což znamená, že si tělo na pálivé zvykne, ale sníží se schopnost vnímat přirozené signály.
Jak pálivou papriku zařadit chytře?
Ne samostatně – ale jako jiskřičku
Ideální je použít kousek pálivé papriky jako „dochucovací esenci“ do šťáv nebo salátových dresinků. Malý proužek pálivé červené papriky může zvýraznit mrkvovou šťávu nebo dodat vášeň řepnému toniku.
Nejprve otestujte svou citlivost
Není žádná ostuda, když vám pálivé nejede. Každý máme jiné trávení, jinou linii vnímání. Pokud se vám po pálivém dělá nevolno, nechodíte často na záchod, nebo se vám zvedá žaludek – není to pro vás. A to je v pořádku.
Nepijte šťávu z pálivé papriky samotnou
Tohle je rovnou no-go. Ani ti nejotrlejší raw foodisté nepijí čistou šťávu z pálivých paprik. Je to koncentrovaný extrakt, který může spálit sliznice. Vždy míchat, ředit, kombinovat s měkkými, sladkými šťávami.
Pro koho je pálivá paprika ideální?
Pro otužilce a sportovce, kteří potřebují „nakopnutí“ před výkonem.
Pro osoby s nízkým tlakem – mírné prokrvení je může postavit na nohy.
Pro chladné dny – špetka pálivého ve šťávě nebo salátu zahřeje zevnitř a rozhýbe krev.
A pro koho ne?
Děti, těhotné ženy a osoby s citlivým trávením by se pálivým paprikám měly vyhnout.
Při léčbě akutních zánětů nebo oslabení ledvin a jater není vhodné tělo dráždit.
Lidé na 100% syrové stravě bez stimulantů mohou vnímat pálivou papriku jako příliš agresivní prvek.
Shrnutí bez obalu
Pálivá paprika je jako vášnivá milenka. V malém množství rozproudí krev, vdechne život a zažehne jiskru. Ale když to přeženete, spálíte si ústa, jazyk i žaludek.
Používejte ji s respektem, vědomě a s rozumem. A když si nejste jistí – klidně zůstaňte u těch jemných červených dam, co nepotřebují oheň, aby zářily.
.jpg)

























