Hořčice

 

Hořčice bílá

- Sinapis alba L., pochází ze Středomoří, bývá 1 m vysoká, má zlatožluté květy a nelesklá, bledě žlutá semena. Jako kořeni se užívá semeno.

 

Hořčice černá

- Brassica nigra L., bývá o něco vyšší, jinak podobná. Semena ale mají temně červenohnědóu barvu.

 

 

Hořčice Indická

- Brassica juncea Cos., zv. sareptská, má světle hnědá semena a pěstuje se v Indii, Číně a Rusku.

 

 

     Hořčice obsahují glykosid sinirgin a sinalbin, který se štěpí na hořčičnou silici, která má čpavou vůni a ostrou chuť,dále bílkoviny a olej. Mladé lístky všech hořčic se používají jako zdravý salát. Všechny hořčice v mírných dávkách způsobují prokrvení trávicího traktu, a tím lepší trávení a látkovou výměnu. Protože poněkud dráždí, není hořčice vhodná při některých nemocech žaludku. Samo hořčičné semeno se doporučuje při špatné funkci střev a při líne funkci žlučníku. Známé je její zevní použití při revmatických potížích jako kašovité obklady z hořčičné mouky a teplé vody.

 

     Jako koření se dá použít hořčičný prášek.

 

     Pěstování hořčice je jednoduché. Semeno se vysévá zjara mělce do řádků, není náročná ani na půdu, ani na klima.

     Celého semene se používá při konzervování zeleniny, mletého semene se používá do směsí pro kořeněná vína (vermuty).

 

 

Pro ty, kteří se rozhodli svou potravu nejdříve zničit vařením:

 

     Nejčastěji se používá stolní hořčice, která je přichucována různými bylinkami, octem, solí a cukrem. Posláním stolní hořčice je vyvolání chuti k jídlu a podpoření trávení. Přidává se do salátů, majonéz, omáček (svíčková na smetaně se bez hořčice neobejde).

 

předchozí   …   další

Naše menu vyberte si

Zdraví na dlani V bavlnce Zářící zdraví Kosmetika Dáša Úsměv pro děti - videopřednášky o dětech Jana-masáže

Videa Video recenze