10-24. Šťáva ze zelí ***

Sledování video textu

 

 

     Dvanácterníkové vředy reagují skoro zázračně na pití šťávy ze zelí. Jedinou nevýhodou je často nadměrná plynatost. Čistá karotková šťáva může být použita se stejným účelem a mnohým chutná lépe.

 

     Zelí působí výborně jako čistič a jako prostředek k redukci váhy. Někdy způsobuje lehkou nevolnost, protože - jak už bylo řečeno - po vypití se tvoří plyny ve střevech. Tato plynatost je následek uvolnění zahnívajících odpadových látek ve střevech. Tím se uvede do pohybu jistá chemická reakce; je to zcela přirozený pochod. Sirovodík, hnilobně páchnoucí plyn, je produkt čisticích látek ve šťávě, které působí na odpadové látky a rozpouští je. Výplachy střev podporují vyměšování jak nadměrně vytvořených plynů, tak odpadových látek, ze kterých plyny vlastně vznikají.

 

     To nejcennější, co na zelí je, je jeho vysoký obsah síry a chloru a poměrně vysoký obsah jodu. Spojení síry s chlorem je účinné při čištění sliznice žaludeční a sliznic zažívacího ústrojí za předpokladu, že se šťáva pije syrová, bez přidání soli.

 

     Nadměrná plynatost po pití šťávy, buď čisté nebo ve směsi s jinými šťávami, může být známkou abnormálního nahromadění jedovatých odpadových látek v zažívacím ústrojí. V tomto případě se doporučuje, než začnete pít větší množství šťávy, střeva jednou pořádně vyčistit a to tak, že denně, po dva až tři týdny pijete karotkovou šťávu čistou, nebo smíchanou se špenátovou a denně si děláte nálevy. Ukázalo se, že šťáva ze zelí je neocenitelný čistič, zvláště při nadváze a otylosti.

 

     Syrová šťáva z karotky smíchaná se syrovou šťávou ze zelí je vynikajícím pramenem vitaminu C, který pomáhá při zánětu dásní, vedoucím k paradontóze. Vařením se zničí účinek enzymů, vitaminů, minerálií a solí. 50 kg vařeného nebo v plechovkách konzervovaného zelí, má stejnou výživnou hodnotu jako čtvrt litru správně připravené čisté syrové šťávy.

 

     Šťáva ze zelí se s úspěchem používá při vředech a ke zmírnění zácpy. Protože je zácpa často příčinou nečisté pleti, pomáhá šťáva i v tomto směru.

 

Přidání soli k zelí nebo jeho šťávě je nejen škodlivé,
ale zničí i jejich hodnotu.

 

 

předchozí   …   další

Upozornění

Je pochopitelné, že při závažných onemocněních je lékařská pomoc nevyhnutelná a omezit se v takových případech na léčení svépomocí může být životu nebezpečné. Rady a doporučení, se kterými se setkáte na těchto stránkách, tedy v žádném případě nemají nahradit lékaře. Jejich cílem je spíše prevence různých onemocnění rozšíření všeobecných znalostí a informování o významu přírodních léčivých sil, aby si čtenář v případě potřeby mohl sám pomoci jednoduchými a přirozenými prostředky. Autoři nemohou ručit za následky vyplývající ať už ze správného, či nesprávného použití metod a receptů, které jsou prezentovány.


Naše menu vyberte si

Zdraví na dlani V bavlnce Zdarma eShop Úsměv pro děti - videopřednášky o dětech