Kmín kořenný (luční)

 

Kmín kořenný / luční
Carum carvi L.
 

 

Kmín celý

 


Kmín drcený

 


Kmín mletý

 

 

     Vůni kmínu a jeho chuť dodává silice, oleje, flavonoidy, cukry a další složky.

 

     Kmín působí na dobré zažívání, brání tvorbě plynů v zažívacích orgánech, působí také proti křečím zažívacího ústrojí.

 

     Můžeme použít na zeleninu do salátů.

 

     Uchovává se v dobře uzavřených kořenkách a chrání se před světlem, zvláště kmín mletý.

 

Pro ty, kteří se rozhodli svou potravu nejdříve zničit vařením:

 

     Je nenahraditelný v pekárně, při pečení chleba i jiného pečiva, k pečením, do kořených směsí, do omáček, polévek, pomazánek, při vaření brambor, ke konzervaci, při výrobě likérů. Kmín lze používat jak celý, tak i mlety.

 

     V některých kuchyních se používají i čerstvé mladé kmínové lístky a koření se jimi bylinkové a bramborové polévky, saláty, používají se do bylinkových omáček, pomazánek z tvarohu, pod dušená masa. Především se ale jako koření používají suché nažky.

 

 

předchozí   …   další

Naše menu vyberte si

Zdraví na dlani V bavlnce Zdarma eShop Úsměv pro děti - videopřednášky o dětech