Meduňka lékařská

 

Meduňka lékařská

Melissa officinalis L.
 

    

     Jako koření se používá od dob starých Řeků a Římanů. Jako koření se používá list, který se sbírá před rozkvětem, nebo na začátku květu. Má jemně citrónovou vůni. Listy obsahují silici (citral a jiné složky), třísloviny, hořčinu.

 

     Má podobné účinky jako máta, uklidňuje, zlepšuje trávení, působí proti plynatosti, zvyšuje tvorbu žluči. Má vliv na snížení krevního tlaku, tiší migrénu.

 

     Jako koření se může použít všude tam, kam se dává citrónová kůra nebo citrón. Lístky meduňky se mohou použít čerstvé i sušené.  Čerstvé jsou mnohem lahodnější.

 

     Sušenou meduňku uchováváme v dobře uzavřené nádobě.

 

Pro ty, kteří se rozhodli svou potravu nejdříve zničit vařením:

 

     Hodí se také do salátů, polévek, omáček, májových bowlí. Meduňka se nesmí vařit, ztrácí pak chuť i vůni. Přidáváme ji tedy na konci varu do hotového pokrmu. Meduňky se dá využít pro aromatizaci vinných a ovocných octů, při přípravě ryb, různých mas, do bylinkových másel a do majonéz, lze jí ochucovat i nápoje.  

 

Meduňka lékařská jako léčivá rostlina
Fotogalerie - Meduňka lékařská

 

předchozí   …   další

Naše menu vyberte si

Zdraví na dlani V bavlnce Zdarma eShop Úsměv pro děti - videopřednášky o dětech