Dobromysl

 

Dobromysl
Origanum vulgare L.
 

     

 

     Dobromysl patřila mezi „svatojánské kvítí“, trhané na sv. Jana, které mělo chránit po celý rok lidi i domácí zvířata před nemocemi. Dobromysl je léčivá obsahuje hlavně silici (thymol), třísloviny a hořčiny. Pomáhá při kašli, má protizánětlivé účinky a zvyšuje vyměšování žluči. Obsah tříslovin působí proti průjmům.

 

     Používá se především sušená (dle Vodochodského je lepší čerstvá, doporučuji vyzkoušet obě varianty, já používám v létě čerstvou a v zimě sušenou).

 

     Svou podobností s majoránkou se dá použít všude tam, kde se používá majoránka.

 

 

Pro ty, kteří se rozhodli svou potravu nejdříve zničit vařením:

 

     Můžete ji přidat k masitým jídlům, zelenině, nepostradatelná je v italské kuchyni (špagety, pizza). V Mexiku tvoří součást koření Chilli. Bez dobromysli nelze připravit výtečné mexické jídlo chilli con carne. Velmi chutná je na skopovém (řecká kuchyně) a telecím mase.

 

 

předchozí   …   další

Naše menu vyberte si

Zdraví na dlani V bavlnce Zdarma eShop Úsměv pro děti - videopřednášky o dětech