Mateřídouška úzkolistá (obecná)

 

Mateřídouška úzkolistá (obecná)
Thymus serphyllum L.

 

     Ve starých předpisech se chválí mateřídouška jako koření i jako léčivá rostlina,  doporučovala se jako petrželka k masu, rybám a na posilnění žaludku. mateřídouška je naše domácí rostlina. Roste u nás asi 8 druhů, se stejnými účinky i chutí. Patří do čeledi hluchavkovitých.

 

     Má antibakteriální a protiplísňové účinky, a je jako léčivá rostlina doporučována při nemocech dýchacích cest, proti křečím zažívacího traktu a při nemocech zažívacích orgánů vůbec, proti nadýmání a proti průjmům.

 

     Obsahuje silici (s thymolem, cynolem), třísloviny, látky usmrcující plísně a baktérie (fytocidy).

V kuchyni ji používáme čerstvou nebo sušenou.

 

     Nejaromatičtější bývá mateřídouška ze slunných míst. Nať sbíráme těsně před květem nebo na počátku květu a můžeme ji jako koření použít čerstvou i sušenou.

 

     Mateřídouška má tedy tak významné účinky, že kromě příjemné kořenité nahořklé chuti a aromatické vůně si zaslouží občas použít jako koření i ze zdravotních důvodů.

 

Uchováváme ji sušenou v dobře uzavřených nádobkách.

 

 

Pro ty, kteří se rozhodli svou potravu nejdříve zničit vařením:

     Hodí se do hůře stravitelných jídel, v množství jako tymiánu. Dáváme ji do polévek, do mas sekaných i dušených na zelenině a do omelet. 

 

Mateřídouška úzkolistá jako léčivá rostlina 

Mateřídouška úzkolistá jako koření

Tymián jako koření

Fotogalerie - Mateřídouška úzkolistá (obecná)

 

 

předchozí   …   další

Naše menu vyberte si

Zdraví na dlani V bavlnce Zdarma eShop Úsměv pro děti - videopřednášky o dětech