Celer

 

Celer (miřík celer)
Apium graveolens L.
 

 

     Pěstují se tři druhy celerů,

- na hlízu - celer hlíznatý, z tohoto celeru se dá použít celá rostlina, využívá se především hlíza

- celer řapíkatý požívá se jako jemná zelenina

- celer listový, který vytváří spoustu jemných listových výhonků


     V zelené nati celeru jsou vitamíny C, A, rostlinné hormony, silice, glykosidy, minerální látky - hlavně draslík.


     Celer má posilující vliv na činnost ledvin, je vhodný při revmatismu a dně. Doporučuje se při nervových slabostech. Zvyšuje stejně jako petržel činnost pohlavních žláz. Do svého jídelníčku ho mohou zařazovat také nemocní cukrovkou.


     Celerové listy mají výraznější kořenité aroma než petrželové. Používají se čerstvé nebo sušené.

 

 

Pro ty, kteří se rozhodli svou potravu nejdříve zničit vařením:

 

     Listy se koření zapékaná i dušená masa se zeleninou, hodí se do pokrmů z mletého masa, do polévek, salátů, do směsí koření spolu s celerovým semenem a s mletou sušenou bulvou.

 

 

předchozí   …   další

Naše menu vyberte si

Zdraví na dlani V bavlnce Zdarma eShop Úsměv pro děti - videopřednášky o dětech