Arterioskleróza

Arterioskleróza (ateroskleróza)

 

     Jistě jste toto dlouhé nelibě znějící slovo již mnohokrát zaslechli. Možná ale zcela nechápete jeho význam. Vzpomeňte si - naše srdce má okolo 153.000 kilometrů žil a tepen, které zásobují kyslíkem každou buňku v našem těle.

            Nejjednodušší definice zní, že arterioskleróza je zaškrcení, ucpání a uzavření těchto artérií. Jakmile se artérie dopravující krev k srdečnímu svalu ucpou, dochází k srdečnímu infarktu a k ohrožení života vlivem takzvané koronární srdeční choroby.

Jsou-li ucpány artérie vedoucí k mozku, následuje mozková mrtvice.

Kardiovaskulární choroby jsou nejčastější příčinou smrti jak v USA, tak i v České republice.

Když sečtete všechna úmrtí způsobená jinými nemocemi (rakovinou, nemocemi dýchacích cest, cukrovkou), ani tyto všechny choroby vám nedají tolik smrtelných případů jako nemoci následkem aterosklerózy.

 

Arteriosklerózu nemůžeme „někde chytit“ ani se nejedná o „úraz“. Není to ani tajemství či záhada. Všechny nejčerstvější a nejdůkladnější výzkumy prováděné za nejpřísnějších podmínek a s pomocí nejdokonalejší techniky jednoznačně prokázaly, že strava bohatá na tuk a cholesterol způsobuje arteriosklerózu, která je zase příčinou infarktů a mrtvic.

 

Jaká strava nám pomůže snížit riziko arteriosklerózy?

Ovoce, zelenina a celozrnné obilniny.

 

Jaké jídlo obsahuje tuk a cholesterol, který ucpává naše artérie a zabíjí nás?

Výzkum nám opět říká jasně: živočišné produkty – maso, drůbež, ryby, mléčné výrobky a vejce.

 

Dokonce i malé zvýšení spotřeby ovoce, zeleniny a celozrnných obilnin a nepatrné snížení podílu živočišných produktů ve vašem jídelníčku podstatně snižuje vaši náchylnost k arterioskleróze.

 

Důkazy jsou jasné, nezvratné, zdrcující. Neoddiskutovatelné a působivé.

 

Čím více ovoce, zeleniny a celozrnných obilovin budete jíst, tím menší bude riziko ucpávání vašich tepen.

 

Čím více živočišných produktů budete jíst, tím větší bude pravděpodobnost, že zemřete následkem arteriosklerózy. Tečka. O tom nepochybujte! 1

 

 

Příčiny a příznaky:

           Protože tepny se silnými stěnami nejsou dostatečně pružné a špatně se roztahují, zvyšuje se v nich tlak krve a omezuje se krevní průtok do tkání.

           Pokud jsou zasaženy věnčité tepny, objevují se mnohdy bolesti na prsou související s anginou pectoris a dalšími druhy srdečních chorob.

           Ateroskleróza je v pokročilém věku příčinou většiny případů infarktu a mozkové mrtvice. Je to způsobeno tím, že lipoprotein o nízké hustotě (LDL - low density lipoprotein), který je hlavním přenašečem cholesterolu v krvi, se hromadí v buňkách zvaných makrofágy, uložených ve stěnách tepen. Makrofágy mají v organizmu na starosti odklízení uhynulých buněk. Za normálních okolností LDL nepřijímají, ale pokud je okysličený, pohlcují ho a zaplní se cholesterolem natolik, že začnou podél tepenných stěn vytvářet tukové pláty.

           Většina těchto plátů časem zmizí, ale některé se přemění ve vazivovou tkáň nebo ve shluky krevních destiček. Mnohdy k tomu dochází po odumření makrofágů. Ty před smrtí vysílají chemické signály oznamující poranění a další buňky spěchají "ránu" zacelit.

           Zatímco vysoký obsah LDL v krvi urychluje tvoření tukových plátů, HDL (lipoprotein o vysoké hustotě - high density lipoprotein) toto hromadění zpomaluje. Napomáhá totiž odstraňování cholesterolu z těchto plátů a vrací ho k játrům.

 

           Proces s nelibě znějícím jménem arterioskleróza mění původně hladké vnitřní stěny tepen v něco, co se podobá dnu horského potoka po jarním tání. K ateroskleróze přispívá narušení vnitřní cévní výstelky (endotelu), které může mít na svědomí zvýšený krevní tlak, některá virová onemocnění, ale i například kouření. Rozhodující podíl na vzniku a rozvoji aterosklerózy však mají především krevní lipidy čili tuky a z nich pak zejména cholesterol. Ten se v místech narušeného endotelu ukládá, obaluje krevními sraženinami a vazivem a vytváří tzv. aterosklerotické pláty. Vnitřní průsvit tepny se zužuje a průtok krve zhoršuje a zpomaluje. Je to něco podobného, jako když “zarůstají” vodovodní trubky.

Když kotví loď v přístavu, vidíte z lana poutajícího ji k břehu jen oba konce; větší část lana je skryta pod vodou. Je více než zřejmé, že tam kdesi je, třebaže je nemůžeme spatřit. S rizikovými faktory přispívajícími ke vzniku aterosklerózy je to podobné - proto také ve vztahu k nim nelze uplatňovat presumpci neviny a na každý z nich je třeba pohlížet jako na potenciálního viníka. 7

 

----------------------------------

Bylinky na čištění krve

 

Čekanka obecná
Vrchovatou čajovou lžičku čekanky přelijeme šálkem vařící vody, necháme půl minuty odstát, přecedíme a pijeme po doušcích, denně ráno jeden šálek čaje. 14

 

Česnek medvědí
Čerstvé listy česneku medvědího sbíráme na Jaře. Umyjeme je, drobně pokrájíme a konzumujeme v syrovém stavu. Česnekem medvědím posypáváme i hotová jídla, podobně jako petrželí. Dodává jídlům jemnou chuť a zdobí je. Z česneku medvědího lze připravit i salát nebo ho připravit jako špenát. 14

 

Esence z česneku medvědího
Léčivou moc česneku medvědího si uchováme po celý rok, připravíme-li si z něho esenci. Drobně pokrájené listy česneku medvědího naložíme na podzim do láhve i s cibulkami. Zalijeme 38 až 40% režnou pálenkou a láhev odložíme alespoň na dva týdny na teplé místo. Čtyřikrát denně užíváme 10 až 15 kapek esence zředěné malým množstvím vody. 14

 

Esence z tužebníku jilmového
Čerstvě nasbírané květy tužebníku Jilmového vložíme do láhve a zalijeme 38 až 40% režnou pálenkou. Květy musí být v alkoholu zcela ponořeny. Láhev odstavíme na dva týdny na teplé místo. Denně užíváme 10 až 15 kapek esence. 14

 

Hluchavka
Vrchovatou čajovou lžičku hluchavky bílé nebo žluté přelijeme šálkem vařící vody, necháme půl minuty odstát, přecedíme a pijeme po doušcích. Denně vypijeme jeden až dva šálky čaje. 14

 

Kopřiva
Vrchovatou čajovou lžičku kopřivy přelijeme šálkem vařící vody, necháme půl minuty odstát, přecedíme a po doušcích vypijeme čtyři šálky denně. 14

 

Listy ořechu vlašského
Vrchovatou čajovou lžičku drobně pokrájených listů ořechu přelijeme šálkem vařící vody, necháme půl minuty odstát, přecedíme a pijeme po doušcích.  Denně vypijeme jeden sálek čaje. 14

 

 

Měsíček lékařský
Vrchovatou čajovou lžičku měsíčku lékařského přelijeme šálkem vařící vody, necháme půl minuty odstát, přecedíme a po doušcích pijeme jeden až dva šálky denně. 14

 

Rozrazil lékařský
Rozrazil lékařský, smíchaný ve stejném poměru s kopřivou, je ideálním prostředkem na pročisťování krve. Na přípravu jednoho šálku čaje potřebujeme jednu vrchovatou čajovou lžičku směsi. Přelijeme ji vařící vodou, necháme půl minuty odstát, přecedíme a pijeme po doušcích denně čtyři šálky.14

 

Řebříček obecný
Vrchovatou čajovou lžičku řebříčku obecného přelijeme šálkem vařící vody, necháme půl minuty odstát, přecedíme a po doušcích pijeme jeden až dva šálky čaje denně. 14

 

Smetánka lékařská
Čerstvě vykopané kořeny smetanky lékařské umyjeme a důkladně očistíme kartáčkem. Kořeny v syrovém stavu rozžvýkáme. Působí pročisťujícím způsobem na naši krev. Z usušených kořenů lze připravit i čaj. Vrchovatou čajovou lžičku usušeného kořene namočíme na 12 hodin do šálku studené vody. Studený výluh ohřejeme, přecedíme a po doušcích pijeme půl hodiny před a půl hodiny po snídani.

Doporučujeme nalít celé denní množství do vyhřáté
termosky.  14

 

Šalvěj lékařská
Jednu vrchovatou čajovou lžičku šalvěje lékařské přelijeme šálkem vařící vody, necháme půl minuty odstát, přecedíme a po doušcích pijeme jeden až dva šálky denně. 14

 

Vlaštovičník větší
Na jeden šálek čaje použijeme zarovnanou čajovou lžičku vlaštovičníku. Přelijeme vařící vodou, necháme půl minuty odstát a přecedíme. Po doušcích vypijeme dva šálky čaje denně. 14

 

Čajová směs
Na přípravu jarního čaje určeného na pročistění krve si připravíme tyto byliny: 

15 g listů kopřivy žahavky, 

15 g kořene smetanky lékařské, 

10 g pupenů bezu černého a
50 g prvosenky jarní.
     Vrchovatou čajovou lžičku této směsi přelijeme šálkem vařící vody, necháme půl minuty odstát, přecedíme a po doušcích pijeme dva šálky čaje denně. Labužníci si mohou čaj přisladit medem. 14

předchozí   …   další

Naše menu vyberte si

Zdraví na dlani V bavlnce Zdarma eShop Úsměv pro děti - videopřednášky o dětech