10-47. Šťáva z listů hořčice
Hořčičných listů si ceníme v salátech. Jestliže listy zpracujeme na šťávu, může obsah hořčičného oleje dráždit zažívací ústrojí a ledviny. Obsahují také mnoho kyseliny šťavelové.
Nemají se tedy nikdy jíst vařené (přečtěte si k tomu kapitolu o kyselině šťavelové).
Ačkoli čistá šťáva z hořčičných listů může způsobit nevolnost, v malém množství a spolu se šťávou z karotky, špenátu a tuřínu může být s úspěchem použita k odstranění hemeroidů.
Obsah síry a fosforu je u hořčičných listů stejně jako u řeřichy potoční velmi vysoký a obě rostliny mají skoro stejný účinek na organizmus (čtěte také Šťáva z řeřichy potoční). 2
Upozornění
Je pochopitelné, že při závažných onemocněních je lékařská pomoc nevyhnutelná a omezit se v takových případech na léčení svépomocí může být životu nebezpečné. Rady a doporučení, se kterými se setkáte na těchto stránkách, tedy v žádném případě nemají nahradit lékaře. Jejich cílem je spíše prevence různých onemocnění rozšíření všeobecných znalostí a informování o významu přírodních léčivých sil, aby si čtenář v případě potřeby mohl sám pomoci jednoduchými a přirozenými prostředky. Autoři nemohou ručit za následky vyplývající ať už ze správného, či nesprávného použití metod a receptů, které jsou prezentovány.