Recepty

Bylinky Zdraví na dlani

Čaj (nálev):

Jednu až dvě čajové lžičky drogy přelijeme 1/4 litrem vody teplé max. 50°C, necháme 8 minut vyluhovat. 
Pijeme 2 - 3x denně pomalu po doušcích (max. 10 minut před jídlem).
Po vychladnutí scedíme přes sítko nebo plátýnko.

Čaj (odvar):

Jednu polévkovou lžíci bylinky povaříme ve 0,25 litru vody asi 5 - 10 minut, necháme 8 minut vyluhovat a scedíme. Pijeme 2 - 3x denně pomalu po doušcích  (max. 10 minut před jídlem).

Čaj (macerát):

Jednu polévkovou lžíci drogy dáme do 0,25 litru převařené, ale studené vody a necháme 8 - 10 hodin (přes noc) macerovat, pak mírně ohřejeme na 40 ° C, necháme 8 minut vyluhovat a scedíme.

Pijeme 2 - 3x denně pomalu po doušcích  (max. 10 minut před jídlem).

Výluh:

Drogu přelijeme studenou vodou a necháme 24 hodiny stát.

Ideální bylinářský čaj:

Večer přelijeme 3 polévkové lžíce drogy 1 litrem studené vody a necháme vyluhovat pod pokličkou do rána. Ráno mírně ohřejeme na 40 °C a necháme 8 minut vyluhovat.

Pro zvýšení účinku je vhodné přidat 1 polévkovou lžíci tinktury té samé bylinky, ze které vaříme čaj. Tento čaj obsahuje totiž látky rozpustné ve vodě i v alkoholu.

Ráno vypijeme sklenku tohoto čaje a zbytek popíjíme z termosky, po doušcích během dne  (max. 10 minut před jídlem).

Vinný odvar:

2 - 3 čajové lžičky drogy přelijeme 300 ml červeného vína, vaříme 3 minuty a necháme se půl hodiny odstát. Pijeme 3x denně 1 dl vinného odvaru.

Inhalace:

Jednu polévkovou lžíci sušené bylinky zalijeme litrem vroucí vody. Páry vdechujeme pod ručníkem.

Koupel:

Pro celkovou koupel bereme 200 g sušených nebo několik hrstí čerstvých bylinek, na koupání pro děti nebo jen částečnou koupel (prohřívání nemocných orgánů) bereme jen 100 g bylinek, na noc je dáme do studené vody macerovat a druhý den vše zahřejeme a tekutinu přilijeme do koupele. Rostliny můžeme použít zpravidla ještě dvakrát takže koupel užíváme 3x týdně.

Tinktura:

Jeden díl čerstvě nasbíraných bylinek naplníme do dobře uzavíratelné láhve a zalijeme 9 díly lihu, 40% žitné, slivovice, režné nebo jiným destilátem, dobře uzavřeme a necháme 10 - 14 dní stát při pokojové teplotě. Pak vše slijeme do připravených lahviček, které opatříme jmenovkou, datem výroby a dobře uschováme.

Olej (mazání):

Čerstvě nasbírané bylinky naplníme do 1/3 dobře uzavíratelné láhve a zalijeme dobrým stolním olejem (olivový, slunečnicový, mandlový - nejlepší je tzv. panenský, tj. lisovaný za studena), dobře uzavřeme a postavíme na 10 - 14 dní. Pak vše slijeme do připravených lahviček, které opatříme jmenovkou a datem výroby a dobře uschováme.

Mast:

Čtyři vrchovaté hrsti čerstvé bylinky se nadrobno posekají, 500 g sádla se ohřeje na takovou teplotu, jako když se smaží řízek. Do této vřelé masti nasypeme posekané části bylinky, necháme vzkypět, přidáme lžičku octa a 5g včelího vosku (například z přírodní svíčky), zamícháme a odstavíme. Vše necháme stát přikryté jeden den. Druhý den směs slabě ohřejeme a přefiltrujeme přes lněné plátno do připravené čisté nádoby a opatříme jmenovkou s datem výroby.

Sirup:

Suché bylinky celé zalijeme studenou vodou, aby byly ponořeny a necháme 24 hodiny stát. Druhý den je 1/4 hodiny povaříme, potom vylisujeme šťávu a dále uvaříme s cukrem, a to na mírném ohni za stálého míchání, dokud se hmota netáhne jako med. Na 1 kg šťávy dáváme 1,5 kg cukru. Při výrobě sirupu můžeme použít též čerstvé byliny.

Šťáva:

Čerstvé byliny vylisujeme v lisovacím strojku na ovoce nebo rozmačkáme a protlačíme přes pláténko. K lisování jsou vhodné nerezové, smaltované nebo porcelánové nádoby, aby nedocházelo k nežádoucí reakci s kovem.

Víno:

Pokrájené byliny naložíme do bílého vína a necháme 8 dnů stát. Potom přecedíme a slijeme do jiné sklenice.

Likér:

Šťávu z bylin nebo jejich plodů procedíme přes pláténko, přidáme citrón nebo kyselinu citrónovou a na litr šťávy 10 g hřebíčku. Můžeme přidat skořici.

Kloktadlo:

Ke kloktání používáme odvar z bylin nebo lihový extrakt (tinktura) ředěný vodou.

Obklad:

K obkladům používáme odvar z bylin, výluh nebo nálev, teplý nebo studený.

Prášek:

Drogu rozdrtíme, roztlučeme v hmoždíři nebo umeleme a prosejeme skrz sítko. Ukládáme do skleněných nádobek s uzávěrem. Pozor: aromatické byliny (např. máta, meduňka, bazalka) se rozmělňují těsně před použitím.

 

 

předchozí   …   další

Upozornění

Je pochopitelné, že při závažných onemocněních je lékařská pomoc nevyhnutelná a omezit se v takových případech na léčení svépomocí může být životu nebezpečné. Rady a doporučení, se kterými se setkáte na těchto stránkách, tedy v žádném případě nemají nahradit lékaře. Jejich cílem je spíše prevence různých onemocnění rozšíření všeobecných znalostí a informování o významu přírodních léčivých sil, aby si čtenář v případě potřeby mohl sám pomoci jednoduchými a přirozenými prostředky. Autoři nemohou ručit za následky vyplývající ať už ze správného, či nesprávného použití metod a receptů, které jsou prezentovány.


Naše menu vyberte si

Zdraví na dlani V bavlnce Zdarma eShop Úsměv pro děti - videopřednášky o dětech