19. "70 salátových receptů" - 41-55

ČÍSLO 41

  • 2 zimní velké šťavnaté hrušky - nakrájené na kostky
  • 1/2 hlávky čerstvého salátu - nakrájeného
  • 5-6 datlí - jemně nakrájených
  • 1/2 šálku šlehačky (syrové) - oslazené medem

 

Smíchejte dostatečné množství šlehačky s hruškami, salátem a datlemi (podle vaší chuti) a servírujte na salátových listech. Ozdobte zbytkem šlehačky a rozpůlenou datlí.

 

ČÍSLO 42

  • 2 karotky - nastrouhané
  • 1 pol. lžíce špenátu - nakrájeného
  • 1/2 středního zralého banánu - nakrájeného na kostky
  • 2 pol. lžíce rozinek
  • 2 pol. lžíce modrého zelí - nakrájeného
  • 2 pol. lžíce čerstvého salátu - nakrájeného
  • 2 pol. lžíce zelené papriky - posekané
  • 1/2 velkého kaki-plodu - pokrájeného (oloupaného)
  • 1 středně velké jablko - postrouhané
  • 1/3 zralého avokáda - oloupaného, podélně nakrájeného
  • petrželka kadeřavá,
  • 8-10 syrových mandlí - vcelku nebo posekaných

 

Dejte na čerstvé salátové listy vrstvu postrouhané karotky, potom špenát a na to rozdělte postupně všechny přísady podle pořadí. Pokrájený kaki-plod můžete narovnat doprostřed a plátky avokáda položit dokola. Ozdobte petrželkou a celými nebo posekanými mandlemi.

 

ČÍSLO 43

  • 2 pol. lžíce zelí - nakrájeného
  • 2 pol. lžíce špenátu - pokrájeného
  • 2 stvoly celeru - jemně pokrájeného
  • 1 pol. lžíce brokolice - pokrájené
  • čerstvý zelený hrášek
  • 2 pol. lžíce tvarohu,
  • 50 g medu
  • 1 středně velké jablko - nastrouhané
  • 1 prstenec zelené papriky
  • 1 ředkvička

 

Navrstvěte všechno podle pořadí na velký salátový talíř. Před vrstvou z jablka dejte tvaroh s medem. Trochu tvarohu si nechejte na zdobení. Položte kolečko papriky doprostřed jablkové vrstvy, dovnitř dejte zbytek tvarohu a ozdobte ředkvičkou.

 

ČÍSLO 44

  • 2 pol. lžíce salátu - pokrájeného
  • 2 pol. lžíce celeru - jemně pokrájeného
  • 2 pol. lžíce špenátu - pokrájeného
  • 1 pol. lžíce zelené papriky - posekané
  • 2 pol. lžíce mladého hrášku
  • 1 větší růžice květáku
  • 3 ředkvičky - ozdobně nakrojené
  • 1/2 avokáda, středně velkého
  • 1 středně velké jablko
  • 50 g tvarohu
  • med

 

Navrstvěte postupně salát, špenát, zelenou papriku a hrášek na velký salátový talíř. Na to dejte vrstvu tvarohu a pokapejte medem. Schovejte si asi kávovou lžičku tvarohu na zdobení. Přidejte vrstvu postrouhaného jablka a položte doprostřed květák. Kolem květáku udělejte tři hromádky z tvarohu a na ně dejte růžičky z ředkviček. Proužky z avokáda ozdobte okraj talíře.

 

ČÍSLO 45

  • 2 pol. lžíce zelí - pokrájeného
  • 2 pol. lžíce salátu - pokrájeného
  • 1 pol. lžíce celeru - jemně pokrájeného
  • 1 pol. lžíce brokolice - pokrájené
  • 1 pol. lžíce špenátu - pokrájeného
  • 1 prstenec zelené papriky
  • 1 jablko, sladké, zralé - nastrouhané
  • 50 g tvarohu                              
  • 1 ředkvička - ozdobně nakrojená
  • med                                            

 

Urovnejte pokrájenou zeleninu na talíř, na to navrstvěte asi polovinu tvarohu, pokapejte medem a celé pokryjte nastrouhaným jablkem. Zbytek tvarohu dejte doprostřed, položte na něj kroužek zelené papriky a růžičku z ředkvičky.

 

ČÍSLO 46

  • 2 pol. lžíce celeru - pokrájeného na kostičky
  • 2 pol. lžíce sladké červené řepy - nastrouhané
  • 2 pol. lžíce zelí - pokrájeného
  • 1 sladké střední jablko - pokrájené na kostičky
  • 2 pol. lžíce šlehačky
  • 2 pol. lžíce vlašských ořechů
  • med

 

Smíchejte nastrouhanou červenou řepu, celer, zelí, jablko a polovinu šlehačky (podle chuti oslazené medem). Směs rozložte na talíř, nahoru dejte zbytek šlehačky a posypte postrouhanými nebo posekanými ořechy.

 

ČÍSLO 47

  • 2 pol. lžíce zelí - pokrájeného
  • 2 pol. lžíce celeru - jemně pokrájeného
  • 1 pol. lžíce brokolice - pokrájené
  • 1 pol. lžíce květáku - pokrájeného
  • 1 pol. lžíce špenátu - pokrájeného
  • 50 g tvarohu
  • 1 sladké středně veliké jablko - postrouhané
  • 1 prstenec zelené papriky
  • 2 prstence červené papriky sladké
  • med

 

Navrstvěte pokrájenou zeleninu v uvedeném pořadí na talíř. Posypte polovinou tvarohu, pokapejte medem a nahoru dejte vrstvu postrouhaného jablka. Zbytek tvarohu umístěte doprostřed a na něj položte kolečko zelené papriky. Prstence z červené papriky rozkrojte, třemi obložte hromádku tvarohu a čtvrtou půlku dejte dovnitř kroužku ze zelené papriky.

 

ČÍSLO 48

  • 2 pol. lžíce zelí - pokrájeného
  • 2 pol. lžíce celeru - jemně pokrájeného
  • 1 pol. lžíce květáku - pokrájeného
  • 1 pol. lžíce karotky - postrouhané
  • 1 pol. lžíce brokolice - pokrájené
  • 1 pol. lžíce špenátu - pokrájeného
  • 3 prstence zelené papriky
  • 50 g tvarohu
  • 1 sladké středně velké jablko - postrouhané
  • med 3 ředkvičky
  • 1 zralá oliva

 

Navrstvěte podle pořadí nakrájenou a nastrouhanou zeleninu na talíř. Posypte ji polovinou tvarohu, pokapejte medem a nahoru dejte vrstvu jemně nastrouhaného jablka. Kroužky ze zelené papriky umístěte na okraj salátu a dovnitř kroužků dejte ředkvičky. Doprostřed talíře nakupte zbytek tvarohu a ozdobte olivou.

 

ČÍSLO 49

  • 2 pol. lžíce zelí - pokrájeného
  • 2 pol. lžíce špenátu - pokrájeného
  • 2 pol. lžíce celeru - jemně pokrájeného
  • 1 malou zelenou dýni - pokrájenou na kostky
  • 2 prstence zelené papriky
  • 50 g tvarohu
  • 2 rajská jablíčka - pokrájená na kolečka

 

Pokrájenou zeleninu navrstvěte. Přidejte kostičky dýně, polovinu tvarohu a na to položte kolečka z rajčat. Ozdobte zbytkem tvarohu a kroužky z papriky.

 

Novinky

ČÍSLO 50

  • 2 pol. lžíce zelí - pokrájeného
  • 1 pol. lžíce špenátu - pokrájeného
  • 1 pol. lžíce celeru - jemně pokrájeného
  • 1 ředkvička
  • 2 pol. lžíce cukety, syrové - pokrájené na kostičky
  • 1/2 střední okurky - nakrájené na kostičky
  • 1 pol. lžíce cibule - jemně posekané
  • 1 prstenec zelené papriky
  • 1 zralé pevné rajče - nakrájené na kolečka
  • 50 g tvarohu

 

Posekanou a pokrájenou zeleninu narovnejte na salátový talíř. Doprostřed dejte hromádku tvarohu (asi polovinu), na ni položte kolečka z rajčete ozdobená zbytkem tvarohu a na to kroužky ze zelené papriky s ředkvičkou.

 

Číslo 51

  • 2 pol. lžíce zelí - pokrájeného
  • 1 pol. lžíce špenátu - pokrájeného
  • 2 pol. lžíce celeru - jemně pokrájeného
  • 1 dýně, malá, syrová - pokrájená na kostičky
  • 1 prstenec zelené papriky
  • 1/2 avokáda, zralého, pevného - pokrájeného na podélné proužky
  • 50 g tvarohu
  • 2 zralá pevná rajčata

 

Navrstvěte pokrájenou zeleninu, posypte polovinou tvarohu a na to položte kolečka z rajského jablíčka. Avokádové plátky rozložte na salát jako lístky květu nebo špice kola. Zbytek tvarohu dejte doprostřed a na něj kroužek zelené papriky.

 

Číslo 52

  • 2 pol. lžíce zelí - pokrájeného
  • 2 pol. lžíce salátu - pokrájeného
  • 1 pol. lžíce zelených fazolek - nakrájených
  • 2 pol. lžíce celeru - jemně nakrájeného
  • 1 pol. lžíce špenátu - pokrájeného
  • 1 prstenec zelené papriky 1/2 zralého pevného avokáda
  • 50 g tvarohu
  • 2 zralá rajská jablíčka

 

Navrstvěte zeleninu v uvedeném pořadí na salátový talíř, posypte polovinou tvarohu a na něj položte kolečka z rajčat. Kostičky avokáda dejte doprostřed salátu, na ně zbytek tvarohu a ozdobte pokrájenou zelenou paprikou.

 

Číslo 53

  • 1 pol. lžíce salátu - pokrájeného
  • 2.pol. lžíce zelí - pokrájeného
  • 1 pol. lžíce celeru - jemně pokrájeného
  • 1 lodyha syrového chřestu - pokrájeného
  • 1 pol. lžíce zeleného hrášku   
  • 3 prstence papriky - jemně posekané
  • 1 jablko - postrouhané
  • 1/2 zralého avokáda                
  • 1 pol. lžíce zelené jarní cibulky - jemně pokrájené
  • 1 středně velká karotka - nastrouhaná
  • koření                                           
  • med                                              

 

Navrstvěte podle uvedeného pořadí salát, zelí, celer, chřest, hrášek a 2 nadrobno pokrájená kolečka papriky na salátový talíř. Na to dejte vrstvu postrouhaného jablka a pokapejte trochou medu. Připravte si z avokáda lehký, smetaně podobný krém (rozmačkáním a ušleháním vidličkou); zamíchejte do něj jemně nakrájenou jarní cibulku (nebo mladou cibulku) s kávovou lžičkou medu (med trochu ohřejte, aby byl tekutý) a okořeňte podle chuti. Rozdělte tuto směs na jablkovou vrstvu tak, aby celý salát byl pokrytý. Položte doprostřed kolečko papriky, do něj vložte postrouhanou karotku. ozdobte růžičkou z ředkvičky nebo olivou, trochou petrželky nebo vnitřním lístečkem naťového celeru, připomínajícího palmu v poušti.

 

Číslo 54

  • 2 pol. lžíce salátu - hrubě pokrájeného
  • 2 pol. lžíce celeru - nakrájeného na kostičky
  • 1/4 středně velké okurky - nakrájené na kostičky
  • 4 prstence papriky (zelené)
  • 4-6 ředkviček (středně velkých) - nakrájených na kostičky
  • 1/2 středně velkého avokáda - podélně nakrájeného
  • 50 g tvarohu
  • 2 rajská jablíčka, zralá, pevná - nakrájená na čtvrtky

 

Pokryjte na kostičky nakrájenou zeleninu, kterou jste předtím navrstvili podle uvedeného pořadí, salátem. Posypte asi polovinou tvarohu. Rozdělte střídavě plátky avokáda a čtvrtky rajčat po celém salátu a zbytek tvarohu dejte doprostřed.

 

Číslo 55

  • 2 pol. lžíce salátu - nakrájeného
  • 5 prstenců zelené papriky - nakrájené
  • 2 pol. lžíce zelí - nakrájeného
  • 2 pol. lžíce celeru - jemně nakrájeného
  • 1/2 středně velké okurky - nakrájené na kostičky
  • 1 pol. lžíce zeleného hrášku
  • 50 g tvarohu
  • 2 středně velká rajčata - nakrájená na kolečka

 

Navrstvěte salát a ostatní zeleninu podle uvedeného pořadí. Na to dejte vrstvu tvarohu (polovinu), na ni položte kolečka z rajčat a doprostřed udělejte kopeček ze zbylého tvarohu. Do středu tohoto kopečku vložte hrášek.

 

předchozí   …   další

Naše menu vyberte si

Zdraví na dlani V bavlnce Zářící zdraví Kosmetika Dáša Úsměv pro děti - videopřednášky o dětech Jana-masáže

Videa Video recenze