>> Mléko, smetana a mléčné produkty

 

     V poslední době se mléčný průmysl rozrostl jako sépie; dnes zasahují jeho chapadla do éteru, do tisku a ke dveřím domácností: odbyt musí být podporován i za cenu ztrát a zřejmě bez znalostí škod, které způsobí. Na základě reklamy a nesprávné výchovy používá většina lidí pasterizované kravské mléko jako potravu v domnění, že se jedná o potravinu pro lidi každého věku, od kolébky až do hrobu.

 

     Vysvětleme bez předsudků a zaujetí otázku, co je mléko a co způsobuje. Podle vůle přírody má mléko v prvé řadě za úkol vybudovat kostní tkáň u jednotlivých druhů zvířat. Proto by měly chemické součásti mateřského mléka po určitou dobu vyživovat dítě, aby se kostní tkáň vyvíjela tak, aby byla řekněme pro dospělého 55 až 80 kilogramů těžkého člověka, upotřebitelná. (Vybudování kostní tkáně je jenom část úkolu mateřského mléka: slouží k všeobecnému vybudování zdravého těla, je pro kojence jediná, zdravá, plnohodnotná výživa.)

 

     Kravské mléko obsahuje však třikrát tolik kaseinu než mléko mateřské; má za úkol dát podklad pro telátko, aby vyrostlo do dospělého zvířete o váze asi 750 kg. Analogie je jasná. Nadměrné množství kaseinu v kravském mléce je telátkem stráveno a přijato bez problémů.

 

     Žádný sedlák, který je při smyslech, nebude krmit dospělé krávy mlékem. Značný podíl kaseinu v kravském mléce není lidským tělem už vůbec bez problémů stráven a přijat. Až na vzácné výjimky je mléko jako potrava pro lidi nevhodné, protože ucpává organizmus hlenem (viz také knihu prof. A. Ehreta "Hlenuprostá léčebná strava". Přesně to dělá mléko. Tento hlen se usadí obyčejně v dýchacích cestách, čelních dutinách a jiných životně důležitých částech těla.

 

     Zjistil jsem, že právě mléko je ta potrava, tvořící nejvíce hlenů, kterou vůbec tělu poskytujeme. Před několika léty mě navštívila s velkým strachem jedna malá, stará dáma. Změnou svého způsobu života omládla a trpěla předtím léta astmatem a sennou rýmou. Dříve pila pilně mléko, protože bylo často vychvalováno.

 

     Když poznala, že všechny její potíže způsobuje mléko, přestala ho pít. Místo toho pila denně různé čerstvé šťávy a během několika týdnů dýchala volně a přirozeně. Před touto ustrašenou návštěvou u mne neměla už roky žádné známky dřívějších potíží a byla spokojená, že našla a odstranila příčinu svých nemocí.

 

     Její ustrašená návštěva toho dne platila jejímu dva roky starému vnoučkovi. Od porodu snad neprospal ani jednu noc a neuplynul ani jeden den, kdy by mu neteklo z nosu jako z hydrantu. Jestli prý bych něco věděl, co by mu stejně pomohlo jako jí.

 

     Matka dítěte byla bezvýhradnou zastánkyní ortodoxní metody péče o dítě a obvyklé výživy: mléko v každou dobu, medikamenty v jinou dobu a jídla z obilovin mezi tím. Žádný div, že to ubohé dítě vězí v nesnázích! Problém byl v tom, přesvědčit maminku, aby si udělala dovolenou a přenechala dítě několik týdnů babičce. Sotva byla maminka z domu, udělala babička dítěti nálev. Každou půl hodinu potom - a to po celý den - dostalo dítě pomerančovou šťávu.

     Tuto noc spalo od osmi hodin večer do šesti hodin do rána, aniž by se jednou probudilo. Jen dva až tři dny potřebovalo být dítě krmeno šťávou z karotky a pomerančů s trochou nastrouhaného jablka nebo něčeho podobného, aby něco pevného doplnilo šťávy, a již byl nos i oči bez hlenů. Koncem prvního týdne bylo dítě úplně normální, hravé, veselé a šťastné. Během třítýdenní nepřítomnosti dcery nedostalo dítě ani kapku mléka, ani kousek jídla z obilovin nebo škrobu, nic vařeného. Po návratu byla maminka dítěte přemožena radostí a pokračovala ve výživě podle přání přírody; mimoto změnila svoje jídelní zvyklosti a způsob myšlení. Od toho dne začala i ona mládnout.

 

     Účinek mléka u dospělých je stejný. Asi před 4 týdny mně telefonovala zoufale jedna moje čtenářka, jejíž muž se doposud nedal přimět k přirozenému způsobu života. Hlavní součástí jeho stravy bylo mléko, káva, amolety a jiná moučná jídla.

 

     Před několika měsíci se stalo to, k čemu muselo nevyhnutelně dojít. Dostal bez předchozího varování silný astmatický záchvat, že by se byl málem udusil. Za pomoci rychlé záchranné služby přežil. Jeho paní o něho pečovala tak, že dělal rychlé pokroky a mohl podniknout plánovanou cestu do New Yorku. Věřil, že je uzdraven. Po návratu z cesty však málem zase omdlel. Rozhodl se mě navštívit, aby se mohl i se svojí paní řídit mými zkušenostmi.

     V ten den, kdy přijeli, jsem nebyl doma. Do apartmá, které jsme pro něho pronajali, musel být z taxíku odnesen. V tu noc byla k němu třikrát volána záchranná služba a lékaři nedoufali, že se dočká rána. Jeho paní měla však odšťavovač a byla schopna celou noc do něho doslova nalévat šťávy. Když jsem se příštího dne vrátil, byl dopraven k lékaři, který dělával pro moje pomoc hledající pacienty střevní výplachy. Jeho paní mu dělala šťávy a střevní výplachy se opakovaly.

     Než byl týden u konce, byl už ve stavu jít k lékaři sám a jeho paní odcestovala. V dalším týdnu šel již kilometr dlouhou cestu k lékaři a zpět pěšky. Dnes, prakticky měsíc po tom, co byl vlastně skoro mrtev, je zcela mimo nebezpečí, přibral na váze, běhá po celé vesnici a stal se problémem pro svou paní, která se snaží zabránit tomu, aby to nepřehnal.

 

     Toto není naprosto žádný ojedinělý případ. Znám v celé zemi lidi, kteří změnili svůj způsob života a mohou dosvědčit, že se úplně uzdravili jen přírodními metodami: škrtli ze svého jídelníčku mléko a škroboviny a udržovali své střevo ve zdraví a čistotě.

 

SMETANA

je tuk a její trávení probíhá úplně jinak než trávení u mléka. Měla by se používat syrová, nepasterizovaná a v rozumném množství není příliš škodlivá, ačkoliv je také trochu hlenotvorná.

 

PODMÁSLÍ

nemá, co se týká výživy, žádné zvláštní přednosti, ale pomáhá při zánětech zažívacích cest s teplotami. Jestliže je vypijeme studené, můžeme jeho chladivý účinek sledovat takřka po celou jeho cestu zažívacím ústrojím. Je dokázáno, že podmáslí s bakteriálními kulturami, ať už se jmenují jakkoliv, jsou jen výnosné zboží. Nenašel jsem ještě žádné, kterému bych mohl přiznat užitečnost pro lidské tělo. 

     Pobavil jsem se před časem na jednom zdravotnickém semináři, kde jsem slyšel a viděl, jak představují jedno "obohacené" podmáslí. Dáma, která ho prezentovala, se ani trochu nestyděla vychvalovat jeho užitečnost, ze které ona profituje, protože ho pije třikrát denně. Podle mého mínění jí tak moc neprospělo, protože se jí za ta léta, co ho pije, jak říká, nahromadila spousta houbovité tukové tkáně skoro v alarmujícím rozsahu. Její postava měla formu přepásaného pytle mouky a stálá kapka u jejího nosu vyžadovala nepřetržité používání velkého kapesníku.

 

     To je to, co říkám, mléčné produkty jsou hlenotvorné. Přirozeně nemůžeme popřít, že v nouzi, za určitých okolností a za určitým účelem, byly mléčné produkty s výhodou použity - s dobrými výsledky. Jestliže však nebylo podniknuto nic, aby se nahromaděné hleny odstranily, potom byl pozitivní účinek jistě přechodný, i kdyby trval několik roků. Skutečnost, že můžeme v akutním případě použít jak mléko, tak obohacené podmáslí, není vůbec žádný důvod, aby ho každý pil a ucpával si tělo hlenem.

 

     Zápal plic a tuberkulóza jsou nemoci s nadměrnou tvorbou hlenů v těle a v mých výzkumech jsem nenašel ani jedinou oběť této choroby, která by v minulosti neholdovala nadměrné spotřebě mléka. Na druhé straně jsem však také nezažil, že by alespoň jeden z tisíců vegetariánů, živících se jen syrovou stravou, které jsem znal, trpěl těmito chorobami. 17

 

 

předchozí   …   další

Naše menu vyberte si

Zdraví na dlani V bavlnce Zdarma eShop Úsměv pro děti - videopřednášky o dětech