19. "70 salátových receptů" - 11-25

ČÍSLO 11

  • 1/2 stř. velkého syrového bramboru - neloupaného, postrouhaného
  • 2-3 stvoly celeru - jemně nakrájeného
  • 1 malá karotka - jemně nakrájená
  • 1 pol. lžíce petržele - jemně nakrájené
  • 1 káv. lžička zelené papriky - nastrouhané
  • 1 velké šťavnaté jablko - nastrouhané
  • 2 mladé menší tykve - nastrouhané
  • 1/4 šálku ořechů (vlašských) - jemně posekaných

 

Všechno smíchejte kromě jablek, tykve a trochy ořechů. Naaranžujte směs na křupavé salátové listy, pokryjte ji vrstvou strouhaného jablka, na ni dejte vrstvu postrouhané tykve a posypte posekanými ořechy.

 

ČÍSLO 12

  • 1/2 šálku modrého zelí - pokrájeného
  • 3-4 stonky chřestu - pokrájené
  • 3-4 zelené cibulky - drobně posekané
  • 3-4 stvoly čerstvého celeru - nastrouhaného nebo jemně pokrájeného
  • 4-5 zelených čerstvých fazolí - pokrájených
  • 1-2 stř. velká zralá rajčata - polovina na kolečka, druhá na kostky
  • 1-2 středně velké okurky - nakrájené na kolečka
  • 1 káv. lžička zelené papriky - jemně nastrouhané
  • 50 g tvarohu
  • paprika a majoránka

 

Smíchejte zelí, chřest, cibuli, celer, zelené fazole, rajčata nakrájená na kostičky, zelenou papriku a větší část tvarohu. Okořeňte majoránkou. Naaranžujte na talíř, ozdobte salátovými listy a pokryjte celé jídlo rajčatovými kolečky. Nahoru dejte zbytek tvarohu a rozdělte okurkové plátky po okraji salátu. Trochu okořeňte paprikou (tvaroh a okurkové plátky).

 

 

Novinky

 

 

ČÍSLO 13

  • 1 pol. lžíce modrého zelí - pokrájeného
  • 1/4 hlávky čerstvého salátu - jemně nakrájeného
  • 2 pol. lžíce celeru - jemně nakrájeného
  • 1 káv. lžička petržele - drobně posekané
  • 1/4 káv. lžičky zelené papriky - postrouhané
  • 1 káv. lžička tvarohu (ze statku) - naformovaná do dvou kuliček
  • 1/2 velkého avokáda, oloupaného - podélně nakrájeného
  • zralé olivy
  • celer - plněný kašičkou z avokáda s pomletými mandlemi
  • 1-2 pol. lžíce mladé tykve - postrouhané

 

Smíchejte zelí, salát, celer, petržel a zelenou papriku. Dejte všechno doprostřed talíře a ozdobte křupavými listy hlávkového salátu nebo endivie; nahoru dejte postrouhanou tykev a kolem dokola plátky avokáda. Obě tvarohové kuličky posypané paprikou položte vedle salátového kopečku.

Servírujte se zralými olivami a křupavým celerem, který jste naplnili kašičkou z avokáda a mandlí.

 Náplň připravíte rozmačkáním a mícháním zralého avokáda. Získaný krém smícháte s jemně posekanými nebo pomletými mandlemi.

 

ČÍSLO 14

  • 1/2 hlávky čerstvého salátu - nakrájeného
  • 6-8 listů špenátu - nakrájeného
  • 1 pol. lžíce petržele - drobně posekané
  • 6-8 cibulek - jemně posekaných
  • 1 /2 velké neoloupané okurky - nakrájené na kolečka
  • řeřicha potoční                     

 

Ozdobte talíř salátovými listy. Smíchejte špenát, petržel, cibuli a řeřichu a rozdělte směs na připravované listy. Celé pokryjte okurkovými kolečky a posypte trochu paprikou.

 

ČÍSLO 15

  • 3-4 cibulky - jemně pokrájené
  • 34 čerstvé salátové listy - pokrájené
  • 1 pol. lžíce petržele - jemně pokrájené
  • 3-4 čerstvé ředkvičky - pokrájené
  • 3-4 stvoly celeru - drobně posekaného
  • 3-4 stvoly syrového chřestu - pokrájeného
  • 1/4 šálku syrového zeleného hrášku
  • 1/2 stř. velké neoloupané okurky - nakrájené
  • 1-2 stř. velká červená rajčata - pokrájená na čtvrtky

 

Smíchejte všechno až na rajská jablíčka a utvořte ze směsi jeden kopeček na připravené salátové listy. Okolo poklaďte pokrájená rajčata. K tomu chutná výborně švýcarský sýr.

 

ČÍSLO 16

  • 1/2 malé hlávky salátu - pokrájeného
  • 2-3 stvoly celeru - jemně pokrájeného
  • 2 pol. lžíce petržele - jemně posekané
  • 2 zralá pevná menší rajčata - nakrájená na kolečka
  • 1/2 avokáda - podélně nakrájeného

 

Obložte talíř Jistý z endivie a dejte na ně salát smíchaný s celerem a petrželí. Nahoru pokládejte střídavě čtvrtky rajských jablíček a plátky avokáda.

 

ČÍSLO 17

  • 1/4 hlávky salátu - pokrájeného
  • 4-5 zelených fazolí, syrových - pokrájených
  • 1/2 velké okurky, neoloupané - pokrájené
  • 3-4 výhonky řeřichy potoční - posekané
  • 1 káv. lžička zelené papriky - postrouhané
  • 1 velké zralé pevné rajče - pokrájené na kolečka
  • 50 g tvarohu                                 

 

Smíchejte všechnu pokrájenou a postrouhanou zeleninu a utvořte z ní jeden kopeček na připravené salátové listy. Položte na něj kolečka z rajských jablíček a okolo poklaďte plátky avokáda. Nahoru dejte tvaroh.

 

ČÍSLO 18

  • 1 velké červené zralé rajče - vršek odřízněte, vnitřek vydlabejte a okraj lehce zmáčkněte
  • 3-4 stvoly čerstvého celeru - jemně pokrájeného
  • 3-4 cibulky - jemně posekané
  • 1/2 stř. velké okurky se slupkou - nakrájené
  • 50 g tvarohu
  • 4 velké zralé olivy
  • zelená paprika, sladká

 

Ze zmáčknutého horního okraje rajského jablíčka vykrájejte špičky, abyste dostali tvar podobný květu a položte rajče na endiviový list na talíř. Naplňte vnitřek tohoto „květu“ tím, co jste z rajčete vydlabali, smíchaným s celerem, cibulí, okurkou a dostatečným množstvím tvarohu, aby směs držela pohromadě. Nahoru dejte zbytek tvarohu a ozdobte ho zralými olivami a zelenou paprikou.

 

ČÍSLO 19

  • 1 velké jablko - oloupejte, odstraňte jaderník, nakrájejte na kolečka tenčí než 1 cm, která ihned ponořte do citrónové šťávy
  • 1 pol. lžíce petržele - jemně posekané
  • 2-3 stonky celeru - jemně nakrájeného
  • 1/2 velkého zralého avokáda

 

Rozdělte celer na endiviové nebo čerstvé salátové listy. Oloupejte avokádo, nakrájejte tenká kolečka (okolo jádra) a položte je na jablkové prstence. Tyto rozložte na salátové listy s celerem a posypte sekanou petrželkou. Můžete servírovat i se švýcarským sýrem.

 

ČÍSLO 20

  • 1 šálek křupavého zelí - jemně nakrájeného
  • 2-3 stonky celeru - jemně nakrájeného
  • 5-6 zralých oliv - nakrájených na malé kousky
  • kyselá smetana

 

Všechno smíchejte a přidejte kyselou smetanu podle chuti. Kdyby vám salát chutnal fádně, přidejte trochu koření. Servírujte na salátových listech a ozdobte tenkými plátky z ředkviček.

 

ČÍSLO 21

  • 1/2 hlávky salátu, křupavého - pokrájeného
  • 3-4 stvoly celeru - jemně pokrájeného
  • 1-2 kaki-plody, zralé - oloupané, pokrájené
  • 50-100 g tvarohu
  • 1/2 velké datle na zdobení

 

Rozdělte salát a celer na endiviové listy, na to dejte na kousky nakrájené kaki-plody a tvaroh. Ozdobte polovinou datle.

 

ČÍSLO 22

  • 1/2 malého čerstvého salátu - nakrájeného
  • 3 stvoly celeru - jemně nakrájeného
  • 1/2 šálku švestek, čerstvých nebo sušených - vypeckovaných nadrobno nakrájených
  • 1 velké zralé, šťavnaté jablko - jemně nastrouhané
  • 1/2 šálku šlehačky (syrové) - oslazené medem
  • vlašské ořechy

 

Smíchejte celer, salát, švestky a jablko, přidejte dostatečné množství medem oslazené šlehačky, abyste získali správnou hutnost. Servírujte na salátových listech, nahoru dejte šlehačku a jemně posekané ořechy.

Použijete-li sušené švestky, namočte je přes noc nebo tak dlouho, až změknou, do vlažné vody. Nevařte je.

 

Číslo 23

  • 1-2 velká zralá, pevná rajčata - oloupaná, nakrájená na čtvrtky
  • 1/2 velkého zralého avokáda - oloupaného, podélně nakrájeného
  • 50-100 g tvarohu
  • endivie

 

Rozložte listy endivie na talíř a pokládejte na okraj talíře střídavě čtvrtku rajského jablíčka a plátek avokáda. Doprostřed dejte kopeček tvarohu posypaný paprikou.

 

ČÍSLO 24

  • 1/2 šálku neslazeného ananasu
  • 1/2 středně velké hrušky - postrouhané
  • 1 malé jablko - postrouhané
  • 1/2 šálku křupavého zelí - pokrájeného
  • vlašské ořechy
  • 1/2 šálku sladké smetany - nejlépe syrové, oslazené medem

 

Smíchejte opatrně dvěma vidličkami ananas, hrušku, jablko a zelí a přidejte k tomu asi polovinu šlehačky. Rozdělte všechno na křupavé salátové listy a ozdobte zbytkem šlehačky a ořechy.

 

ČÍSLO 25

  • 1/2 šálku křupavého zelí - pokrájeného
  • 1 pol. lžíce petrželky - jemně pokrájené
  • 2 stvoly celeru - jemně pokrájeného
  • 1 velká karotka - pokrájená nebo postrouhaná
  • 1 pol. lžíce medu
  • 1 malé až střední jablko - postrouhané
  • 1/2 malého avokáda - oloupaného, podélně nakrájeného

 

Rozdělte všechno v uvedeném pořadí na talíř se salátovými listy a avokádo použijte jako ozdobu (na okraj talíře). Doprostřed dejte trochu petržele nebo řeřichy.

 

předchozí   …   další

Naše menu vyberte si

Zdraví na dlani V bavlnce Zdarma eShop Úsměv pro děti - videopřednášky o dětech