20. Snídaně

 

     Hned jak vstanete, vypijte šťávu z jednoho citronu v půl litru horké vody (nesladit ani umělým sladidlem). Jestliže použijete studenou vodu, povzbudíte si střevní peristaltiku. Asi za 15 nebo 30 minut vypijte sklenici pomerančové šťávy.

 

ČÍSLO 1

o 15-30 minut později:

posnídejte jednu nebo dvě čtvrtlitrové skleničky čerstvé šťávy ze syrové zeleniny, a to buď karotkovou šťávu, nebo šťávovou směs z karotky, celeru, petržele a špenátu.

(Tím se také zbavíte „těžké hlavy“, jestliže jste včera oslavovali. Čistá celerová šťáva je k tomu také vhodná.) Jestliže trpíte zpomaleným vyprazdňováním, pak vypijte šťávu z karotky a špenátu nebo směs: karotka, tykev, okurka.

Pro většinu lidí je tato šťávová snídaně dostačující. Jestliže chcete jíst něco víc, pak si vezměte:

  • 1-2 dobře zralé banány - konce nesmí být zelené, nakrájené na kolečka
  • sladkou smetanu - syrovou
  • 1/4 litru čerstvé karotkové šťávy
  • med - jestliže si přejete přisladit

 

Poznámka: Jestliže si přejete vydatnou snídani, potom si k tomu přidejte ořechy (ne burské oříšky), fíky, datle, ryngle nebo tvaroh, a to buď každé zvlášť, nebo různě spolu zkombinované, podle chuti.

 

ČÍSLO 2

  • 1-2 jablka nebo hrušky, středně velká - nastrouhaná nebo pokrájená
  • sladká smetana - syrová
  • med - k přislazení
  • 1/4 l šťávy z karotky nebo špenátu - čerstvé

 

K vydatnější snídani můžete přidat 1-2 polévkové lžíce tvarohu a několik ořechů (neslazené mandle, vlašské ořechy, lískové ořechy).

 

ČÍSLO 3

  • 1-2 hrušky nebo jablka - postrouhané nebo pokrájené
  • 1/4 l šťávy z karotky, tykve a okurky - čerstvé, syrové, zkombinované

 

ČÍSLO 4

  • 1-2 středně velké hrušky - první vrstva
  • 1- pol. lžíce ořechů  všechny druhy jsou vhodné, kromě burských oříšků
  • 1- pol. lžíce tvarohu
  • 1 /4 l šťávy z karotky a celeru - čerstvé

 

Jako druhou vrstvu dejte postrouhané nebo pokrájené, jablko, oslaďte medem podle přání a přidejte smetanu.

 

ČÍSLO 5

Broskve, meruňky, bobuloviny a jiné čerstvé sezónní plody, buď od každého druhu něco, nebo smíchat dohromady

  • sladká smetana - nejlépe syrová
  • med - k přislazení
  • 1/4 l karotkové šťávy nebo směsi karotka - celer nebo čisté celerové šťávy
  • (Tyto šťávy jsou k snídani tohoto druhu nejlepší.)

 

Poznámka: Snídani můžete zpestřit přidáním několika fíků nebo datlí, buď celých, nebo pokrájených.

 

 

Novinky

 

 

ČÍSLO 6 - Amoleta

(Lidé, zvyklí na velkou snídani, která zaplní žaludek, si přejí často něco „vydatného“. V takovém případě jezte čerstvá vejce - přímo od sedláka!)

  •  2-4 žloutky - bez bílků
  • 1 pol. lžíce sladké smetany - na každé 2 žloutky podle velikostí vajec
  • koření
  • sůl

 

Smíchejte všechny přísady a dejte na předehřátou pánev, na které jste rozpustili kousek másla. Na mírném plameni nechejte ztuhnout. Až amoleta ve spodu mírně zhnědne, dejte pánev pod slabý gril a nechejte zhnědnout nahoře.

Amoletu můžete použít jako základ pro nejrozličnější pokrmy.

Například: navrstvěte na ni tence strouhané jablko a nahoru dejte různé ovocné plody v kombinacích uvedených v kapitole o snídani; nebo dejte na amoletu 2-3 pol. lžíce tvarohu a na něj navrstvěte strouhané jablko nebo jiné ovoce.

Dobrým doplňkem každé snídaně je 1/4 l čerstvé karotkové šťávy nebo čisté celerové šťávy, 2-3 stonky celeru nebo trochu salátu.

Pečivo není nutné, nemá výživnou hodnotu, překyseluje jenom tělo.

Sušené švestky jsou sice kyselinotvorné, ale mají projímavý účinek. Nejlepší je namočit je na několik hodin, nebo přes noc, do vlažné vody.

 

 

předchozí   …   další

Naše menu vyberte si

Zdraví na dlani V bavlnce Zářící zdraví Kosmetika Dáša Úsměv pro děti - videopřednášky o dětech Jana-masáže

Videa Video recenze