Pepř


Pepř

Piper nigrum L.

 

     O pepři jsou zmínky již v nejstarších písemných památkách staroindických. Používá se pepř celý nebo mletý, bílý a černý, oba pocházejí ze stejné rostliny.

 

     Pepřovník černý je tropický ovíjivý keř. Je to pravá rostlina tropických pralesů, která nesnáší přímý sluneční žár, vyžaduje rozptýlené světlo, nejlépe polostín.

 

     Jako koření se používají plody pepřovníku. Jsou to bobule velikosti hrášku s tenkou dužnatou vrstvou na povrchu.

 


Pepř černý

 

     Černý pepř se získává sklizní nedozrálých bobulí. Otrhané bobule se rozprostírají na slunci k sušení, suší se asi 10 dní. Po usušení mají bobule pepřovníku svraštělý povrch a hnědočernou až černou barvu. Někdy se nezralé bobulky nakládají do octa či solného nálevu a nazývají se zelený pepř (ten je určen pro labužníky).

Pepř bílý

 

     Bílý pepř - sklízí se zcela zralé bobule, kdy se vnější dužnatá slupka snadno odděluje od bílého středu. Po namočení se vnější vrstva odstraní drcením a třením, bílé zrno se znovu suší a jeho konečná barva je žlutošedá. Chuť a vůně bílého pepře je daleko jemnější, než je tomu u pepře černého.

 

     Pepř obsahuje ostře chutnající pryskyřici, silici a  alklouid piperin, který dráždí sliznici a podporuje trávení.  V mírných dávkách dráždí příznivě sliznici žaludeční a pravděpodobně i poněkud stimuluje srdeční činnost. Působí močopudně a kladně ovlivňuje metabolismus. Ve větších dávkách škodí!

 

     Pokud si chceme pepř užít nejen na jazyku, ale i v nose je lepší pepř používat čerstvě mletý.

Z osobní zkušenosti nedoporučuji pepřit jídlo malým dětem. 

 

 

Dr. Norman W. Walker radí:

     Pepř a jiná koření byste měli vynechat, aby nebyly drážděny vaše ledviny a močový měchýř a abyste neměli problémy s vysokým krevním tlakem.

 

     Nepoužívejte nikdy pepř a ocet. Měli byste vědět, že ocet je ve skutečnosti kyselina octová, která může zvolna rozežírat sliznice zažívacího ústrojí. Snadno mohou vzniknout vředy.

 

     Pepř a podobná ostrá koření mohou mít na tělo stejný účinek. Nenechte se klamat chuťovými zvyklostmi. Znáte-li lidi, kteří překypují silou a přitom hodně pepří a používají ocet, můžete si být jisti, že se dříve nebo později objeví vředy a jiné symptomy nemocí.

 

Pro ty, kteří se rozhodli svou potravu nejdříve zničit vařením:

     Jako koření se používá do většiny známých jídel, což při větších dávkách může vést k jednostrannosti.

 

25. Jídla z přírodních potravin

9. Rozmnožovací orgány a jejich vliv na tlusté střevo

 

 

předchozí   …   další

Naše menu vyberte si

Zdraví na dlani V bavlnce Zdarma eShop Úsměv pro děti - videopřednášky o dětech