Hřebíček

 

Hřebíček

Eugenia caryophyllata Thunb.

 

 

     Toto každému známé koření, plné vůně, jsou sušená ~nerozvitá květní poupata tropického stromu hřebíčkovce.

     Kvalitní hřebíček má být tmavohnědý, se světlejším poupátkem, nesmí mít černou barvu. Černá barva je znakem stáří a napovídá také o nedostatku aromatických látek. Květ nesmí být polámaný, musí mít kalich i korunku. Při zkoušce na vodě kvalitní hřebíček klesá ke dnu nebo plave ve svislé poloze, kdežto nekvalitní zaujímá v tekutině polohu vodorovnou.

 

     Hřebíček obsahuje vysoké procento hřebíčkové silice, v níž je hlavní složkou eugenol. Silice hřebíčková se také z hřebíčku destiluje a používá se v kosmetice jako antiseptikum i v zubním lékařství.

 

Hřebíček jako koření pomáhá při trávení působí na  zvýšení chuti k jídlu. Středověcí bylináři mu přisuzovali „podporu žádosti tělesné". Je součástí Kari koření. Používá se v cukrářství, ale i při speciálních úpravách masa, uzenářství, likérnictví, při nakládání zeleniny a hub, do omáček a kečupů. 

 

 

předchozí   …   další

Naše menu vyberte si

Zdraví na dlani V bavlnce Zdarma eShop Úsměv pro děti - videopřednášky o dětech