6. Moje první šťáva z karotky

Sledování video textu

 

 

     Při mých prvních pokusech jsem nejdříve karotku nastrouhal, tím získal jakousi karotkovou kaši, kterou jsem vymačkal přes plátno, a tím získal šťávu. Když jsem poznal, jakým požitkem byla pro mne tato jednoduše připravená šťáva, zkoušel jsem karotku zpracovat na kaši jiným způsobem, abych získal více šťávy menší námahou. Zjistil jsem ale, že šťávy kvasily a kazily se, jestliže nebyly ihned vypity. Rozhodující byl časový faktor.

 

     Konečně jsem našel metodu, jak zeleninu a ovocné plody mechanicky postrouhat na kaši, která byla jemná jako povidla. Touto metodou se vnitřek vlákninových buněk otevřel a molekuly se uvolnily. Kaši jsem potom vytlačil v hydraulickém lisu. Šťáva byla téměř úplně extrahována a její kvalita byla nedostižná.

 

     Odšťavovač, který strouhá a současně hydraulicky lisuje, je relativně drahý přístroj. Nemyslete však na výdaje s tímto spojené. Myslete na investici do vašeho zdraví, která se jistě vyplatí!

 

Novinky

 

     Odšťavovače pracující odstředivou silou, které se převážně prodávají, jsou užitečné. Jsou určeny na cesty a do malých bytů, kde je málo místa. Tyto přístroje k výrobě šťáv používá mnoho lidí, ačkoliv se v nich vysokou rychlostí rozruší část enzymů a vitaminů. Nejkvalitnější šťávu získáte lisem na ovoce. Ta je z dlouhodobého hlediska, a co se výživy týká, nejlacinější a nejúčinnější. Každá čerstvá, syrová šťáva z jakéhokoliv odšťavovače je lepší, než žádná.

 

     Šťáva získaná metodou centrifugy by se měla ihned vypít, protože extrakce z vlákniny není většinou tak dokonalá, jak by odpovídalo technickým možnostem. Šťáva se brzy kazí jednak oxidací a jednak teplem, které vzniká při výrobě.

 

Svými pokusy jsem zjistil, že
jedovaté postřiky zůstávají větším dílem ve vláknině ovoce a zeleniny.

 

 

 

Na hydraulice založený odšťavovač CHAMPION
byl v době psaní této knihy považován za nejvhodnější.
Můžete si s ním vyrobit i ovocnou kaši, ořechové máslo a zmrzlinu.
 

Tento model je vhodný zejména tvrdou zeleninu (karotka, řepa) nebo ovoce (tvrdá jablka)

 

 

 

Získávání šťávy pomocí odšťavovovače Hurom

Tímto přístrojem můžete odšťavit snad veškerý sortiment ovoce - zeleniny.

Odšťavovače si můžete zakoupit přímo v našem internetovém obchůdku.

 

 

Nejvíce rozšířené jsou centrifugální odšťavovače, založené na odstředivé síle.

Šťáva takto vyrobená nemá sice kvalitu šťávy vytlačené,

ale je pořád lepší než žádná šťáva

 

 

 

Zde je zobrazen známý ruční odšťavovač.

 

 

 

Světová jednička - odšťavovač NORWALK.

V levé části je drtič a v pravé části je hydraulický lis.

 

Odšťavování probíhá tak, že suroviny rozdrtíte do plátěného pytlíku,

ten pak vložíte do lisu a šťávu vylisujete.

 

 

předchozí   …   další

Upozornění

Je pochopitelné, že při závažných onemocněních je lékařská pomoc nevyhnutelná a omezit se v takových případech na léčení svépomocí může být životu nebezpečné. Rady a doporučení, se kterými se setkáte na těchto stránkách, tedy v žádném případě nemají nahradit lékaře. Jejich cílem je spíše prevence různých onemocnění rozšíření všeobecných znalostí a informování o významu přírodních léčivých sil, aby si čtenář v případě potřeby mohl sám pomoci jednoduchými a přirozenými prostředky. Autoři nemohou ručit za následky vyplývající ať už ze správného, či nesprávného použití metod a receptů, které jsou prezentovány.


Naše menu vyberte si

Zdraví na dlani V bavlnce Zdarma eShop Úsměv pro děti - videopřednášky o dětech