Majoránka zahradní

 

Majoránka zahradní
Majorana hortensis 

 

 

     Majoránka byla dříve pokládána za kouzelnou bylinu.

Staří Egypťané, Řekové a Římané ji považovali spíše za léčivou rostlinu než koření. Kdysi se z ní připravoval i nápoj lásky. U nás se pěstuje jako letnička, potřebuje slunné více suché místo. Sklízí se 2 - 3x za rok, suší se ve stínu. Nejvíce silic má na počátku května.

 

     Majoránka obsahuje tříslovinu, hořčinu a silici (oleum majoranae). Urychluje trávení tím; že zvyšuje sekreci žaludeční šťávy, uklidňuje zažívací trakt, podporuje tvorbu žluči. Působí, proti neurózám, nadýmání, střevní kolice. Pomáhá také při nachlazení. Uplatňuje se i v kosmetickém průmyslu.

 

     Jako koření se používá majoránka drhnutá, což je směs listů a květů.  Majoránka je součástí bylinkových směsí ve Španělsku, Itálii i Francii. Lze ji používat sušenou i čerstvou.

 

     Neskladujeme ji déle jak 1 rok, uchovává se v dobře uzavřených, temných nádobách.

 

 

Pro ty, kteří se rozhodli svou potravu nejdříve zničit vařením:

 

     Používá se ve všech světových kuchyních. Koření se jí polévky, dušená mase, karbanátky, drůbež, sává se do paštik, uzenin.

 

Majoránka zahradní jako léčivá rostlina

 

 

předchozí   …   další

Naše menu vyberte si

Zdraví na dlani V bavlnce Zdarma eShop Úsměv pro děti - videopřednášky o dětech