10-16. Rybízová šťáva
Nejznámější je červený, bílý a černý rybíz. Všechny druhy obsahují 80% vody a jsou bohaté na draslík.
Červený rybíz obsahuje 11% uhlovodanů, bílý 13% a černý skoro 19%.
Červený a bílý rybíz
Červený rybíz má mnohem vyšší obsah kyselin. Všechny druhy jsou však užitečné, protože povzbuzují sekreci různých žláz.
Rybízová šťáva je zvláště hodnotná pro ledviny a proti zánětlivým pochodům v těle. Zmírňuje mimoto zahlenění zažívacího ústrojí.
Jestliže se rybíz vaří a přidává se k němu cukr, ztrácí prospěšný účinek. Používá-li se jako želé nebo marmeláda ve spojení s koncentrovanými uhlovodany nebo škrobovými výrobky, je silně kyselinotvorný. 2
Upozornění
Je pochopitelné, že při závažných onemocněních je lékařská pomoc nevyhnutelná a omezit se v takových případech na léčení svépomocí může být životu nebezpečné. Rady a doporučení, se kterými se setkáte na těchto stránkách, tedy v žádném případě nemají nahradit lékaře. Jejich cílem je spíše prevence různých onemocnění rozšíření všeobecných znalostí a informování o významu přírodních léčivých sil, aby si čtenář v případě potřeby mohl sám pomoci jednoduchými a přirozenými prostředky. Autoři nemohou ručit za následky vyplývající ať už ze správného, či nesprávného použití metod a receptů, které jsou prezentovány.