Nové koření

 

Nové koření - Pimentovník

Pimenta officinalis Lind.
 

 

     Jsou to vonné bobulky z tropické Ameriky, podobné pepři. Jsou asi velikosti hrášku s vytrvalým zbytkem kalichu na vrcholu. Usušené bobulky jsou žlutohnědé barvy a mají většinou hladký,m ale někdy i mírně zvrásněný povrch.

 

     Působivou látkou tohoto koření je silice pigmentová, která způsobuje palčivou, ale příjemně kořeněnou chuť.

 

     Toto koření se dostalo do Evropy v 17 století, bylo z nového světa, proto se mu dostalo názvu nové. V Anglii je nazýváno Allspice, tj. všekoření, nebo také všeho chuť, protože v sobě spojuje chuť a vůni nejoblíbenějších koření: pepře, hřebíčku, skořice i muškátového ořechu.

 

     Silice získávána z plodů i listů se používá v likérnictví, parfumerii i lékařství.

 

 

Pro ty, kteří se rozhodli svou potravu nejdříve zničit vařením:

     Nové koření se používá do uzenin, při konzervaci masa, v kuchyni do omáček a polévek, při marinování ryb, do zvěřiny a podobně. Je také důležitou složkou směsi koření. 

 

 

předchozí   …   další

Naše menu vyberte si

Zdraví na dlani V bavlnce Zdarma eShop Úsměv pro děti - videopřednášky o dětech