10-25. Šťáva z hlávkového salátu

Sledování video textu

 

 

     Hlávkový salát je pro tělo hodnotný v mnoha směrech. Obsahuje velké množství železa a hořčíku. Železo je nejaktivnější prvek v těle. Proto musí být vyměňováno častěji než ostatní prvky. Železo je uloženo v játrech a slezině, aby bylo k dispozici při akutní potřebě těla, například k rychlé tvorbě červených krvinek po velké ztrátě krve. V játrech je železo také uskladňováno z jednoho zcela konkrétního důvodu. Z jater se totiž vysílají v nutném případě minerálie do jednotlivých částí těla, jako například při hemorrhagiích (drobných výronech krevních), ale i tehdy, jestliže snědená potrava neobsahuje požadované množství prvků v organické formě.

 

     Slezina funguje při ukládání železa jako elektrický akumulátor, kde se krev nabíjí potřebnou "elektřinou", aby mohla správně plnit své úkoly. Hořčík v hlávkovém salátu má mimořádně vitalizující síly, především ve svalovině, mozku a nervech. Organické hořčíkové soli jsou budovatelé buněk hlavně v nervovém systému a plicní tkáni. Mimoto pomáhají udržovat správnou hustotu a jiné vlastnosti krve, bez kterých by nemohla správně pracovat naše vnitřní látková výměna.

 

     Protože hořčíkové soli mohou dobře pracovat jen za přítomnosti dostatečného množství vápníku, činí spojení těchto dvou prvků z hlávkového salátu zvláště hodnotnou potravinu. Jestliže smícháte šťávu z hlávkového salátu se šťávou z karotky, zesílí se její dobré vlastnosti účinkem vitaminu A z karotky a také sodíkem, který pomáhá udržovat vápník z hlávkového salátu v rozpustném stavu tak dlouho, až ho tělo potřebuje.

 

     Hlávkový salát obsahuje dále více než 9% fosforu, který je jedním ze základních prvků tkáně mozkové, a bohaté množství síry. Mnoho nervových poruch je ovlivněno anorganickou formou těchto dvou prvků (fosforu a síry), které sníme ve výrobcích z obilovin nebo z masa. Spolu s křemíkem, kterého je v hlávkovém salátu více než 8%, jsou síra a fosfor nutné pro zdraví a vývoj kůže, šlach a vlasů. 

 

     Nadměrné množství těchto prvků v anorganické formě, např. při konzumaci výrobků z obilí a jiných denaturovaných potravin, je zodpovědno za to, že vlasové kořínky nedostanou tu správnou výživu. To je jeden z důvodů vypadávání vlasů.

 

Jestliže denně vypijete šťávu
z karotky, hlávkového salátu a špenátu,
opatříte vlasové nervy a kořínky potravou,
která může růst vlasů povzbudit.

 

      Různé vody na vlasy mají malou nebo žádnou hodnotu, dopomohou jen pokožce hlavy k masáži. Nemohou vlasy vyživovat, ale podráždí nervy a cévy k  činnosti, a tím dopomohou, aby se správná potrava dostala krví k vlasovým kořínkům.

     Další účinná šťávová směs k podpoře růstu vlasů a znovuzískání jejich přirozené barvy je šťáva z karotky, hlávkového salátu, zelené papriky a čerstvé alfalfa (lucerky).

 

     Jestliže připravujeme hlávkový salát k terapeutickým účelům, použijeme tmavozelené listy a ne ty vnitřní, které zůstaly bledé. Zevní listy jsou mnohem bohatší na chlorofyl a jiné živé, důležité výživné látky.

 

Šťáva z hlávkového salátu přinese úlevu všem, kdo trpí žaludečnímu vředy, nebo onemocněli tuberkulózou. Navíc je tato šťáva močopudná.

 

Vzhledem k obsahu železa a jiných hodnotných živých prvků podává se šťáva z hlávkového salátu s karotkovou šťávou dětem.

 

 

předchozí   …   další

Upozornění

Je pochopitelné, že při závažných onemocněních je lékařská pomoc nevyhnutelná a omezit se v takových případech na léčení svépomocí může být životu nebezpečné. Rady a doporučení, se kterými se setkáte na těchto stránkách, tedy v žádném případě nemají nahradit lékaře. Jejich cílem je spíše prevence různých onemocnění rozšíření všeobecných znalostí a informování o významu přírodních léčivých sil, aby si čtenář v případě potřeby mohl sám pomoci jednoduchými a přirozenými prostředky. Autoři nemohou ručit za následky vyplývající ať už ze správného, či nesprávného použití metod a receptů, které jsou prezentovány.


Naše menu vyberte si

Zdraví na dlani V bavlnce Zdarma eShop Úsměv pro děti - videopřednášky o dětech