Banány


 

Banány se mají jíst jen úplně zralé. V tomto stavu nemají žádná zelená místa, zvláště ne zelené špičky. Ve zralém stavu obsahují asi 75% vody, zatímco obsah cukru činí 22%. Cukr je plně vytvořen jen u zralých plodů. Jsou bohaté na draslík, sodík a hořčík.

Chlad, stejně jako nadměrné horko, brání značně jejich zrání.

Zralé banány jsou zvláště citlivé na nízké teploty. Uložíme-li je v lednici, zčernají a ztratí chuť. Aby se nezkazily, měly by se skladovat asi při 10 °C.

Při vybírání banánů zjistíte, že ty plné a zaoblené jsou chutnější a delikátnější, ačkoliv mnohé méně kvalitní druhy chutnají fádně, přestože jsou zaoblené. Banány jsou zralé, jestliže mají malé hnědé flíčky.

Banány jsou sacharidové plody. Protože jejich cukr je přírodní a protože mají vysoký obsah vody, jsou lehce stravitelné za předpokladu, že jsou zralé. Dají se dobře kombinovat s jiným ovocem.

předchozí   …   další

Naše menu vyberte si

Zdraví na dlani V bavlnce Zdarma eShop Úsměv pro děti - videopřednášky o dětech