19. Léčebné použití šťáv

Sledování video textu

 

 

     Dospělí pijí denně nejméně půl litru (nebo více) v receptu uvedené směsi (děti a mladiství by měli pít menší množství šťáv), a to po několik týdnů, aby bylo dosaženo zřetelného výsledku.

Různé šťávy jsou u jednotlivých nemocí uvedeny v pořadí  podle účinnosti. Jestliže je to možné, pijeme denně půl litru každé směsi, jejíž číslo receptu je napsáno tučně.

 

     Například: u artritidy se pije nejméně půl litru podle receptu  č. 22 (grapefruit), dále půl litru podle receptu č. 61 (karotka, špenát) a půl litru směsi podle receptu č. 37 (karotka, celer). To znamená jeden a půl litru denně, což za určitou rozumnou dobu vede k znatelným výsledkům. Mimoto se ukázalo užitečným přidat půl litru podle receptu č. 30 (karotka, tuřín, okurka).

Šťávy pijeme během celého dne, s jedno až dvouhodinovým odstupem.

 

     Myslete na to, že se mísením různých druhů šťáv změní chemické složení každé jednotlivé šťávy, takže účinek kompletní směsi se liší od účinku jednotlivých šťáv, kdyby tyto byly pity samostatně. Docílíte-li výsledků, které se budou zdát neuvěřitelné, pak to souvisí s mými znalostmi o správném sestavení směsí.

     Při volbě šťáv a jejich směsí, které se ukázaly u určitých nemocí a chorobných stavů jako nejprospěšnější, je důležité znát příčinu choroby a bojovat proti ní, ne jen odstraňovat symptomy.

 

     Například artritida, proti které jsem jmenoval ty nejúčinnější recepty, je podle mých zkušeností následek dlouho potlačovaného hněvu a nahromadění anorganických, vápníkových usazenin v chrupavkách kloubů.

Protože chrupavka anorganické molekuly vápníku magneticky přitahuje, odkládá je krev tam, a ne v jiných částech těla jako v případě hemoroidů.

 

     Při artritidě činí vápník chrupavky a vazy tvrdými, neelastickými, zatímco u hemoroidů sráží krevní fibrin. V obou případech nevyvolává konzumace potravin, obsahujících anorganické vápníkové molekuly to nejmenší podezření: nikdo netuší, co z toho může vyplynout.

 

     Jestliže se však jednou artritický nános usadil, stává se stále hrozivějším, až vzniknou změny na kostech. Otoky kloubů jsou obyčejně prvním příznakem, nehledě k píchavým bolestem, které se už dříve občas objevovaly. Vápníkové nánosy se stále zvětšují a usazeniny se hromadí.

 

     Jedna z nejúčinnějších substancí, která pomáhá tyto anorganické vápníkové usazeniny rozpouštět, je obsažena v grapefruitech, a to organická kyselina salicylová. Půl litru grapefruitové šťávy denně pomáhá rozpouštět usazenou, tělu cizí hmotu. Šťáva z plechovky je k tomuto účelu nevhodná.

 

     Zelená zimní zelenina obsahuje silně penetrantní éterické silice a velké množství kyseliny salicylové. Používá se často zevně k zmírnění bolestí, které obyčejně následují čisticí a regenerační procesy chrupavek. Rozpouštění anorganického vápníku je však jen prvním krokem postupující regenerace.

 

     Ke zlepšení situace je nutné vzdát se veškeré zloby nebo všechny problémy vyřešit, ačkoli je to velmi obtížné.

 

     Vápník musí být z těla odstraněn, proto pijte denně půl litru čisté celerové šťávy, jejíž vysoký obsah sodíku přispívá k tomu, aby vápník zůstal v rozpustném stavu. Krev a lymfa odnášejí tento odpad do tlustého střeva. Abyste ulehčili práci tomuto orgánu, pijte půl litru karotkové a špenátové směsi, která je výživou pro nervy a svaly jak tenkého, tak tlustého střeva.

     Směs karotka-špenát podporuje také opětovné vybudování a obnovení chrupavek a kloubů, a tím vám konečně pomáhá dosáhnout zase normálního stavu.

 

     Tento proces je obyčejně bolestivý, někdy více, někdy méně. Měl jsem ale mnoho nemocných, kteří vydrželi a byli potom aktivnější. Je zapotřebí silné vůle a spolupráce všech, kteří jsou na zlepšení zdravotního stavu nemocného zainteresováni.

 

 

 

Novinky

 

 

 

     Očkovací látky, medikamenty, aplikace tepla, fyzikální léčba a nespočetné tradiční patent-recepty se ukázaly bezcenné.

Zmírnění bolestí neléčí příčinu.

 

     Když tělo trpí, protože nebyla dodržována základní pravidla zdravé výživy, musí mu očistění od usazenin a výživa živou stravou ze zeleniny a ovoce aspoň částečně vrátit jeho ochabující energii a vitalitu.

 

     Jestliže se tato strava pije ve formě čerstvých syrových, správně připravených šťáv, dostaví se výsledky rychleji a zřetelněji, zvláště když se úspěšně odstranila zloba a frustrace.

 

     Je důležité vědět, že uspokojivé výsledky se dostaví jen tehdy, jsou-li šťávy připraveny vhodným odšťavovačem, jako například již zmíněným Championem. Ukázalo se, že se touto technikou extrahují ze zeleniny a ovoce vitaminy, minerálie a jiné účinné látky a že enzymy zůstanou zachovány.

     Použijete-li jiný typ odšťavovače, je nutné udané množství zvýšit.

 

Každá šťáva totiž, jestliže je čerstvá a syrová je lepší než žádná.

 

     Kde jsou udány jednotlivé šťávy samostatně, není přirozeně žádný recept nutný. Kde tedy v následujícím výčtu není jmenováno číslo receptu, jedná se o čistou šťávu z jednoho druhu.

     V následujícím seznamu jsou uvedeny přesně sestavené směsi, které se opakovaně osvědčily, jestliže byly dodržovány udané kombinace.

 

 

*) Zelená zimní zelenina je ta zelenina, která zůstává dlouho do podzimu nebo přes zimu v zahradě, jako zelí, růžičková kapusta, pór atd. Naše babičky si také přikládaly zelné listy na kolena.

 

1.

Karotka

 

 

2.

Draslík
(karotka, celer, petržel, špenát)

320 g

20 g

60 g

100 g

karotka

celer

petržel

špenát

3.

Červená řepa a její listy

 

 

4.

Růžičková kapusta

 

 

5.

Zelí

 

 

6.

Celer

 

 

7.

Okurky

 

 

8.

Pampeliška

 

 

9.

Endívie

 

 

10.

Zelená paprika

 

 

11.

Křen a citrony

 

šťáva z jednoho celého citronu
na 100 g postrouhaného,
nevymačkaného křenu

12.

Hlávkový salát

 

 

13.

Petržel

 

 

14.

Ředkvička a její listy

 

 

15.

Špenát

 

 

16.

Zelené fazole

 

 

17.

Tuřín a jeho listy

 

 

18.

Řeřicha potoční

 

 

19.

Alfalfa (vojtěška, lucerka)

 

 

20.

Jablka

 

 

21.

Kokosové ořechy

 

 

22.

Grapefruity

 

 

23.

Citrony

 

 

24.

Pomeranče

 

 

25.

Granátová jablka

 

 

26.

Karotka a červená řepa

400 g

100 g

karotka

červená řepa

pozn.: použijte listy a hlízy

27.

Karotka, jablka a červená řepa.

220 g

180 g

100 g

karotka

jablka

červená řepa

28.

Karotka, červená řepa a celer

250 g

100 g

150 g

karotka

červená řepa

celer

29.

Karotka, červená řepa
a kokosový ořech

350 g

100 g

50 g

karotka

červená řepa

kokosový ořech

30.

Karotka, červená řepa a okurka

300 g

100 g

100 g

karotka

červená řepa

okurky

31.

Karotka, červená řepa
a hlávkový salát

300 g

100 g

100 g

karotka

červená řepa

hlávkový salát,

32.

Karotka, červená řepa,
hlávkový salát a tuřín

250 g

100 g

100 g

50 g

karotka

červená řepa

hlávkový salát

tuřín

33.

Karotka, červená řepa a špenát

300 g

100 g

100 g

karotka

červená řepa

špenát

34.

Karotka a zelí

350 g

150 g

karotka

zelí

35.

Karotka, zelí a celer

250 g

125 g

125 g

karotka

zelí

celer

36.

Karotka, zelí a hlávkový salát,

250 g

125 g

125 g

karotka

zelí

hlávkový salát

37.

Karotka, celer

300 g

200 g

karotka

celer
(Použijete-li celerovou nať,
změňte podíly na 350 g
karotky a 150 g celeru)

38.

Karotka, celer a endívie

250 g

150 g

50 g

karotka

celer

endivie

39.

Karotka, celer a hlávkový salát

250 g

150 g

100 g

karotka

celer

hlávkový salát

40.

Karotka, celer a petržel

300 g

150 g

50 g

karotka

celer

petržel

41.

Karotka, celer a ředkvička

250 g

150 g

100 g

karotka

celer

ředkvička

42.

Karotka, celer a špenát

225 g

150 g

125 g

karotka

celer

špenát

43.

Karotka, celer a tuřín

250 g

200 g

50 g

karotka

celer

tuřín

44.

Karotka a okurka

350 g

150 g

karotka

okurky

45.

Karotka a pampeliška

400 g

100 g

karotka

pampeliška

46.

Karotka, pampeliška a hlávkový salát

300 g

100 g

100 g

karotka

pampeliška

hlávkový salát

47.

Karotka, pampeliška a špenát

300 g

100 g

144 g

karotka

pampeliška

špenát

48.

Karotka, pampeliška a tuřín

350 g

100 g

50 g

karotka

pampeliška

tuřín

49.

Karotka a endívie

400g

100g

karotka

endivie

50.

Karotka, celer, endívie a petržel

250 g

150 g

50 g

50 g

karotka

celer

endivie

petržel

51.

Karotka a zelená paprika

400 g

100 g

karotka

zelená paprika

52.

Karotka a hlávkový salát

350 g

150 g

karotka

hlávkový salát

53.

Karotka, hlávkový salát a alfalfa

300 g

125 g

75 g

karotka

hlávkový salát

alfalfa (vojtěška)

54.

Karotka, hlávkový salát a okurka

250 g

150 g

100 g

karotka

hlávkový salát

okurka

55.

Karotka, hlávkový salát a špenát

250 g

150 g

100 g

karotka

hlávkový salát

špenát

56.

Karotka, hlávkový salát
a zelené fazole

300 g

125 g

75 g

karotka

hlávkový salát

zelené fazole

57.

Karotka, hlávkový salát,
zelené fazole a růžičková kapusta

200 g

100 g

100 g

100 g

karotka

hlávkový salát

zelené fazole

růžičková kapusta

58.

Karotka, hlávkový salát a tuřín

300 g

125 g

75 g

karotka

hlávkový salát

tuřín

59.

Karotka a petržel

400 g

100 g

karotka

petržel

60.

Karotka a ředkvička

350 g

150 g

karotka

ředkvička

61.

Karotka a špenát

300 g

200 g

karotka

špenát

62.

Karotka, špenát, tuřín
a řeřicha potoční

250 g

125 g

75 g

50 g

karotka

špenát

tuřín

řeřicha potoční

63.

Karotka a tuřín

400 g

100 g

karotka

tuřín

64.

Karotka, tuřín a řeřicha potoční

300 g

100 g

100 g

karotka

tuřín

řeřicha potoční

65.

Karotka a řeřicha potoční

400 g

100 g

karotka

řeřicha potoční

66.

Karotka a alfalfa

400 g

100 g

karotka

alfalfa

67.

Karotka a jablka

300 g

200 g

karotka

jablka

68.

Karotka a fenykl

300 g

200 g

karotka

fenykl

69.

Karotka a kokosový ořech

400 g

100 g

karotka

kokosový ořech

70.

Grapefruit, citron, pomeranč

200 g

100 g

200 g

grapefruit

citron

pomeranč

71.

Karotka a pomeranč

350 g

150 g

karotka

pomeranč

72.

Karotka a granátové jablko

350 g

150 g

karotka

granátové jablko

73.

Karotka, červená řepa
a granátové jablko

300 g

75 g

125 g

karotka

červená řepa

granátové jablko

74.

Karotka, hlávkový salát
a granátová jablka

225 g

150 g

125 g

karotka

hlávkový salát

granátové jablko

75.

Zelí a celer

175 g

325 g

zelí

celer

76.

Celer, okurka, petržel, špenát

250 g

100 g

50 g

100 g

celer

okurka

petržel

špenát

77.

Celer, okurka a tuřín

300 g

150 g

50 g

celer

okurka

tuřín

78.

Celer, pampeliška a špenát

250 g

125 g

125 g

celer

pampeliška

špenát

79.

Celer, endívie a petržel

350 g

100 g

50 g

celer

endívie

petržel

80.

Celer, hlávkový salát a špenát

225 g

150 g

125 g

celer

hlávkový salát

špenát

81.

Celer, špenát a petržel

300 g

150 g

50 g

celer

špenát

petržel

82.

Celer a zelené fazole

375 g

125 g

celer

zelené fazole

83.

Růžičková kapusta a zelené fazole

225 g

275 g

růžičková kapusta

zelené fazole

84.

Karotka, růžičková kapusta
a zelené fazole

200 g

150 g

150 g

karotka

růžičková kapusta

zelené fazole

85.

Karotka, chřest a hlávkový salát

250 g

125 g

125 g

karotka

chřest

hlávkový salát

86.

Karotka, ředkvička a řeřicha potoční

250 g

125 g

125 g

karotka

ředkvička

řeřicha potoční

87.

Karotka, pastinák,
brambor a řeřicha potoční

200 g

125 g

125 g

50 g

karotka

pastinák

brambor

řeřicha potoční

 

Poznámka:

     U červené řepy, pampelišky, ředkvičky a tuřínu použijte listy a kořeny.

     Když připravujete karotku, odřízněte nať s vrškem mrkve (asi 1 cm) a odštípněte ocásek.

     Abyste odstranili chemické postřiky apod., umývejte zeleninu důkladně pod tekoucí vodou, a jestliže je to nutné, použijte tvrdého kartáče.

 

 

předchozí   …   další

Upozornění

Je pochopitelné, že při závažných onemocněních je lékařská pomoc nevyhnutelná a omezit se v takových případech na léčení svépomocí může být životu nebezpečné. Rady a doporučení, se kterými se setkáte na těchto stránkách, tedy v žádném případě nemají nahradit lékaře. Jejich cílem je spíše prevence různých onemocnění rozšíření všeobecných znalostí a informování o významu přírodních léčivých sil, aby si čtenář v případě potřeby mohl sám pomoci jednoduchými a přirozenými prostředky. Autoři nemohou ručit za následky vyplývající ať už ze správného, či nesprávného použití metod a receptů, které jsou prezentovány.


Naše menu vyberte si

Zdraví na dlani V bavlnce Zářící zdraví Kosmetika Dáša Úsměv pro děti - videopřednášky o dětech Jana-masáže

Videa Video recenze