19-3. Štítná žláza

Sledování video textu

 

    

    

     O této žláze jsou lidé nejlíp informováni, protože při určité poruše její funkce vzniká na krku "vole". Tato choroba by lidi nepostihovala, kdyby se správně živili.

     Štítná žláza vládne všem chemickým pochodům, které v těle probíhají. Jednou z látek, které produkuje, je hormon zvaný tyroxin.

     K výrobě tohoto hormonu potřebuje štítná žláza kasein. Tělo si vyrábí svůj vlastní kasein z atomů obsažených v potravě, stejně jako si ho vyrábí ze svého krmení kráva pro své mléko.

     Kasein je nejdůležitější součástí mléka a je v kravském mléce třikrát koncentrovanější než v mléce mateřském. Pijí-li lidé v kterémkoliv věku mléko, nestráví ho nikdy správně a dokonale. To je také důvod, proč tvoří mléko v těle nejen mnoho hlenů, ale zvolna narušuje také činnost štítné žlázy.

     Vařením a pasterizováním kravského mléka se kasein mění a stává se ještě nebezpečnějším než za syrova. Pasterizace byla v USA zavedena poté, co některé velké mlékárny ve východních státech začaly zaměstnávat lékaře, aby tím dosáhly schválení tohoto výkonu. Pasterizací se získalo to, že mléko méně podléhalo zkáze a prodejem se dosahovalo velkých zisků. Tvrzení, že pasterizace chrání před rozšiřováním maltézské horečky, je nesprávné. (v Evropě je maltézská horečka velmi vzácná a jako hlavní důvod pasterizace je udávána přítomnost tuberkulózních bacilů v mléce, které se pasterizací usmrtí. Ve své laboratoři jsem zjistil, že se bakterie maltézské horečky v pasterizovaném mléce rozmnožují daleko rychleji a bujněji než v mléce syrovém. Máte-li zájem tuto teorii podrobněji přezkoušet, přečtěte si, co jsem napsal na téma mléko ve své knize "Zdraví & salát" a nechejte si vyprávět, za kolik úmrtí je pasterizované mléko zodpovědné v San Francisku, Kalifornii a kanadském Montrealu.(viz také publikace prof.: Dorscknera "Mléko - zdroj zdraví nebo nemoci?" Zde je popsán vývoj pasterizace v Evropě.)

 

     Má pozorování mě přesvědčila o tom, že mladiství, kteří pijí mnoho mléka, kladou základní kámen k poruchám štítné žlázy a ostatních žláz. Čerstvé syrové šťávy jsou mnohem zdravější a výživnější než kravské mléko. Jestliže se varujeme potravin, které ruší funkci našich žláz, a místo toho jíme užitečná a výživná jídla jako jsou syrové potraviny a syrové šťávy, podporujeme nejen jejich odolnost proti chorobám, ale umožňujeme jim vyrábět hormony lepší kvality. Děláte-li to tak, potom si "vyrábíte" zdravější a výkonnější organizmus.

 

     Není-li štítná žláza schopna vyrábět tyroxin bez problémů, může to mít za následek nesčetné poruchy, jako degeneraci tkání, dráždění nervů, poškození zubů a svalů, poruchy pohlavních orgánů, zhrubnutí kůže, vysušené a nevzhledné vlasy - abychom vyjmenovali alespoň některé. Všechny tyto stavy jsou řízeny štítnou žlázou a jejími hormony.

 

     Chceme-li omládnout, nepoužívejme tedy umělé a zvířecí hormony - výjimku tvoří samozřejmě akutní potřeba, jako poslední záchrana. Ty nejlepší a nejúčinnější hormony, které vůbec můžeme obdržet, jsou ty, které vyrobí naše žlázy, ze správných syrových potravin. Nesprávná potrava může mít konečně daleko vážnější následky než je přechodná porucha. Nevede jen k tvorbě volete, ale může zavinit trpasličí růst, otylost a gigantizmus (nadměrný růst), kretenizmus nebo idiotii a podobně.

 

     Mnohé z těchto chorob mohou být přirozeně následky mechanických poruch příslušných částí těla a některé mohou být zlepšeny chiropraktickými korekturami. Medikamenty mohou některým poruchám odpomoci, avšak na úkor postižené nebo jiné části těla. Viděl jsem také pozoruhodné výsledky, které byly dosaženy dobrým očistným programem, správně vyváženou syrovou stravou, doplněnou bohatým množstvím čerstvých, syrových, správně připravených šťáv.

 

     Nejsou-li šťávy pečlivě a dokonale vytlačeny, pak jim chybí látky nutné k léčivým účinkům. V takovém případě může trvat dlouho, než se dostaví očekávané výsledky. Na druhé straně jsem ještě nikdy nezažil, že by čerstvé (nikoliv v plechovkách) a správně vytlačené šťávy, nepřinesly užitek.

 

     Vzpomínám si na třináctiletého syna jednoho rolníka z New Jersey. Když jsem se s ním setkal poprvé, byl ten malý hoch typický kretén. Měl velkou hlavu, vlasy jako suchou slámu, tělo jako pětileté dítě a nebyl schopen ze sebe vydat víc než nesrozumitelné skřeky.

     Jeho výživa, skládající se skoro jen z mléka a škrobových potravin, byla úplně zaměněna za syrovou zeleninu, saláty a ovoce a denně pil tolik čerstvých šťáv, kolik jen mohl. Za tři roky, v šestnácti letech, Měl tělo už značně vyrostlé a jeho postava byla normální. Jeho obličej měl zřetelně inteligentnější výraz, vlasy vypadaly přirozeně a živě a mluvil jako každý jiný člen rodiny.

 

     Jiný případ byla 24letá dívka z Kalifornie. Do čtrnácti let bylo všechno na první pohled a po všech stránkách normální. Skoro přes noc začalo najednou její tělo vadnout a ztratila schopnost zřetelně mluvit. Kromě rodiny jí nikdo nerozuměl. Její vlasy se začaly podobat štětinám a pohyby měly jasné známky slabomyslnosti.

 

     Její stav nereagoval na ortodoxní léčebné metody a rodina se nakonec obrátila k přírodním léčivým způsobům v naději, že jí aspoň trochu pomohou. Dostala nálevy a střevní výplachy. Protože se doposud živila jen škrobovými produkty, mlékem a potravou z konzerv, bylo velmi obtížné ji přimět k tomu, aby se přeorientovala na syrové ovoce, zeleninu a čerstvé šťávy, které měla denně pít. Šťávy se připravovaly doma, aby byla zaručena jejich kvalita a čistota. Znatelné zlepšení se dostavilo téměř hned a za několik měsíců jí bylo zase dobře rozumět.

 

     Viděl jsem ji naposledy po dvou a půl letech od změny její výživy. Nejenže byla zcela normální, ale začala pokračovat ve studiu, které kvůli chorobě přerušila. Šťávy, které byly v obou případech použity, byly sestaveny podle receptů v knize "Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy", a to 1 litr šťávy podle receptu č. 2 - karotka, celer, petržel a špenát, do každého půl litru se přidávalo 1/4 kávové lžičky prášku z mořských řas, dále salát z červených mořských řas (z obchodu s biologickými potravinami). K tomu přišlo 1/2 litru šťávy karotka - špenát podle receptu č. 61, půl litru čisté karotkové šťávy a podle možnosti ještě 1/2 litru šťávy podle receptu č. 30: karotka - červená řepa - okurka. To byl denní plán. Jestliže nebylo možné vypít celých 2,5 litru, potom bylo doporučeno zachovat pořadí a pít tolik, kolik bylo jen možno.

 

     Znám mnoho lidí, kteří využívali nahoře zmíněných receptů ke zmírnění potíží se zvětšenou štítnou žlázou - s úspěchem. Štítná žláza může velmi prospět omlazovacímu procesu, ale musíme dávat pozor na to, co jíme a pijeme. 17

 

 

předchozí   …   další

Naše menu vyberte si

Zdraví na dlani V bavlnce Zdarma eShop Úsměv pro děti - videopřednášky o dětech