Svíčková omáčka
Suroviny:
- Celer
- Mrkev
- Cibule
- Kávová lžička hořčice
- Olej
- Hladká mouka
- Nové koření, bobkový list, provensálské koření
- Sůl
- Smetana
- Citrónová šťáva
Postup:
Nakrájenou cibuli zprudka osmahneme, když začne žloutnout, tak přidáme mrkev a celer. Smažíme do té doby, než se znova začne uvolňovat olej z mrkve. Potom zeleninu podlijeme vodou, přidáme koření, hořčici a sůl. Necháme 5 minut vařit, pak omáčku zahustíme rozkvedlanou moukou ve vodě (aby se nedělaly v hrnečku hrudky stačí přidat špetku soli), a necháme 10 minut vařit, na konci varu přidáme smetanu a opatrně zakapeme citrónem.
Podáváme s houskovým nebo kynutým knedlíkem.