Bobkový list - vavřín

 

Bobkový list - vavřín

Laurus nobilis L.

 

 

     Jako koření se používají dnes pouze sušené listy, které mají specifické aróma a nahořklou chuť. Obsahují silice, glykosidy a hořčiny, které podporují trávení a chuť k jídlu. Kvalitní bobkový list má být suchý, pružný, světle zelené vyrovnané barvy. Nemá mít šedou nebo hnědou barvu ani skvrny. Dříve se přidával „bobek" - plod vavřínu - do piva.

 

     V dávných dobách byl spíše používán jako magická rostlina, která dokázala přinést lahodné sny, chránila před úderem blesku. Podporuje trávení.

 

     Bobkový list neskladujeme déle než rok, zvláště mletý, máme ho v pevně uzavřených kořenkách ve tmě.

 

 

Pro ty, kteří se rozhodli svou potravu nejdříve zničit vařením:

 

     Používá se především ke konzervaci ryb a masa při nakládání zeleniny, hub, okurek, k aromatizaci octa, do směsí koření při výrobě lahůdkářského zboží, při úpravě zvěřiny, při opékání masa na rožni (grilování), k aromatizaci omáček se smetanou, tvoří součást koření do polévek tzv. „bouquet garni“ využívaného ve Francii (bobkový list, petrželka, česnek, tymián).

 

 

předchozí   …   další

Naše menu vyberte si

Zdraví na dlani V bavlnce Zdarma eShop Úsměv pro děti - videopřednášky o dětech