Petržel

 

Petržel

Petroselinum crispum (Mill) A.W. Hill.

    

 

     K jídlu se dá použít celá rostlina, od kořene po semena. Jako zelené koření se využívá především petrželová nať v různých obměnách (kadeřavá, i běžná). Dá se sušit, ale tím ztrácí především vitamín C, jehož je významný nositel.

 

     Pro zimní potřebu můžeme použít malé kořeny v květináči, nebo horní odřezky z velké petržele které položíme na talířek a zaléváme, tak nám během pár dnů začne petrželka rašit.

 

     Všechny části rostliny obsahují silici, která povzbuzuje zažívací pochody,zvyšuje činnost ledvin, poněkud však dráždí. Lidé se zánětlivými procesy v ledvinách nemají užívat nadměrné dávky, stejně tak těhotné ženy. Petržel  - nať i kořen - pomáhápři močových kamenech, po zánětu prostaty, při menstruačních potížích. Na osobu užíváme v jídle asi lžíci petrželové natě.

 

      Dle možností ji přidáváme do hotových jídel, abychom nezničili její výživnou hodnotu.   

 

Pro ty, kteří se rozhodli svou potravu nejdříve zničit vařením:

          Lze přidat téměř do všech pokrmů, polévek, smetanových a houbových omáček, sekaných mas, nádivek, dušených a pečených mas, salátů, ke zdobení obložených chlebíčků a různých lahůdek.

 

 

Petržel

37. Šťáva z petržele

kolik šťávy můžeme vypít bez váhání

Léčivé použití šťáv

Šťávy a odšťavovače

Čerstvými syrovými šťávami k zářícímu zdraví

Proč čerstvé syrové šťávy?

 

 

předchozí   …   další

Naše menu vyberte si

Zdraví na dlani V bavlnce Zdarma eShop Úsměv pro děti - videopřednášky o dětech