Kurkuma

 

Kurkuma
Curcuma longa L.

 

 

 

     Toto koření se původně používalo spíše jako léčivo a barvivo. Rostlina patří mezi rostliny zázvorovité.

 

     Kurkuma obsahuje silici s charakteristickou ostrou vůní a jasně žluté barvivo zvané kurkumin. Toto lidskému zdraví neškodné barvivo je podstatnou částí oddenků i zduřelých kořenů. Používá se k barvení potravin i k barvení látek, dřeva a pod. Barvivo je ve vodě nerozpustné, rozpouští se v tucích a alkoholu.

 

     V lidovém lékařství se odvar používá jako stomachikum, při chorobách ledvin a žlučníku. Zevně se používá jako dezinfekční roztok.

 

 

Pro ty, kteří se rozhodli svou potravu nejdříve zničit vařením:

 

     Pro svou význačnou chuť a vůni se kurkumy používá jako koření při přípravě ostrých omáčce, přidává se do hořčice, používá se dále k přípravě tekutého koření - worchestrové omáčky a nejrůznějších druhů koření kari.

 

 

předchozí   …   další

Naše menu vyberte si

Zdraví na dlani V bavlnce Zdarma eShop Úsměv pro děti - videopřednášky o dětech