Benedikt lékařský

Bylinky Zdraví na dlani

Benedikt lékařský, Benedikt čubet
Cnicus benedictus L.

 

Lidové názvy:

Čubet lékařský, hořký bodlák, zaječí oko, krasovlásek, ostropes.

 

Výskyt:

Ve Středomoří a v Orientě. U nás se pěstuje v zahradách.

 

Popis:

Benedikt je jednoletá až dvouletá bylina, dosahující do výšky 30 až 50 cm. Lodyha je větevnatá, hustě chlupatá. Listy jsou podlouhle kopinaté, peřenolaločné až peřenoklanné s okrajem bodlinatě zubatým. Lodyžní listy jsou postupně výše širší, vejčité až srdčité, objímavé, na okraji také zubaté, pavučinatě vlnaté. Jsou žláznaté a mají na rubu silně vyniklou nervaturu. Žluté květy jsou na okraji úboru drobné, jalové (bez tyčinek a pestíku), uvnitř obojaké. Listeny střechovitých zákrovů vybíhají ve hřebenitě větvené trny. Z podkvětých semeníků dozrávají chmýřité nažky podél rýhované.

 

Sbíraná část:

Nať (Herba cardui benedicti).

 

Sbíráme:

Nať sbíráme v době květu, v červnu až v červenci.

 

Sběr:

Za slunečného a suchého počasí seřezáváme nať asi 5 cm zad zemí těsně před úplným rozkvětem. Jelikož se jedná o bodlinatou rostlinu, používáme raději při jejím sběru rukavice. Sušíme jej ve stínu, nebo při umělé teplotě do 60 °C. Přesušená droga se snadno drolí, vlhne a plesniví. Nať chutná pronikavě hořce a je bez zápachu.

 

Účinné látky:

Žluté krystalické hořčiny knicinu (centautinu), terpenoidy hlavně seskviterpen knicin kyselinu jablečnou vázanou na kalcium a magnesium, steroidy, prchavé silice, glykosid centaurin, glukosu, fruktosu, třísloviny, lignany, polyacetyleny, pryskyřici a hodně slizu.

 

Použití:

  • zvyšuje tvorbu
  • vylučování žluči (choleretika) ze žlučníku žlučovodem do dvanáctníku (cholagoga),
  • upravuje činnost žaludku
  • podporuje trávení (stomachika)

 

Čaj (nálev):

se užívá jako prostředek celkově posilující, při

  • brucelóze (Bangova nemoc),
  • vlnivá horečka - nemoc zvířat přenosná na člověka),
  • pásovém oparu,
  • špatném trávení,
  • nadýmání,
  • dávení,
  • průjmu,
  • onemocnění jater,
  • onemocnění žlučníku,
  • slabosti
  • nespavosti.
  • dně,
  • vodnatelnosti,
  • bělotoku,
  • bledničce,
  • krtičnatosti,
  • zimnici,
  • zánětu dásní.

 

Zevně slouží k vymývání

  • ran,
  • vředů
  • a při rakovině (např. kůže).

 

Tiší neuralgické bolesti.

 

Benediktový odvar s vínem:

Odvar teplý s vínem: se užívá proti

  • mrtvici,
  • zašlemování žaludku
  • a při chorobách jaterních.

- Jednu čajovou lžičku benediktu na ½ litru vína a povaříme tak dlouho, dokud nezůstane vína v nádobě ¼ litru.

 

Kořen

  • se žvýká
  • při zápachu z úst
  • a při zánětu dásní.

 

Tinktura

  • se používá jako nálev.

 

Posilující čaj:

připravíme si směs z jednoho dílu natě benediktu, jednoho dílu listu ostružiníku, jednoho dílu nati meduňky a jednoho dílu listu máty peprné. Pijeme vlažný před spaním.

  …   další

Upozornění

Je pochopitelné, že při závažných onemocněních je lékařská pomoc nevyhnutelná a omezit se v takových případech na léčení svépomocí může být životu nebezpečné. Rady a doporučení, se kterými se setkáte na těchto stránkách, tedy v žádném případě nemají nahradit lékaře. Jejich cílem je spíše prevence různých onemocnění rozšíření všeobecných znalostí a informování o významu přírodních léčivých sil, aby si čtenář v případě potřeby mohl sám pomoci jednoduchými a přirozenými prostředky. Autoři nemohou ručit za následky vyplývající ať už ze správného, či nesprávného použití metod a receptů, které jsou prezentovány.


Naše menu vyberte si

Zdraví na dlani V bavlnce Zdarma eShop Úsměv pro děti - videopřednášky o dětech