Bezmasá jídla

 

Domácí buchty

700 g hladké mouky, 2 vejce, 150 g tuku, 1 citrón, 30 g droždí, 100 g cukru, 0,3 l mléka, špetka soli, maková a tvarohová náplň

 

Droždí rozdrobíme do šálku teplého mléka, přidáme trochu cukru a lžičku hladké mouky. Rozmícháme a necháme na teple vykynout. Do přesáté mouky přidáme vejce, zbytek cukru a mléka, citrónovou kůru, sůl, třetinu rozpuštěného tuku a vykynutý kvásek. Pečlivě promícháme, propracujeme na vláčné těsto a necháme na teple vykynout, což trvá asi hodinu. Vykynuté těsto dáme na pomoučněný vál, rozválíme na slabší plát a rozdělíme asi na 25 dílků. Dílky ještě trochu roztlačíme rukou a navršíme na náplně. Pečlivě zabalíme aby náplň nevytékala. Buchty skládáme do vymaštěného pekáče a po okrajích je ještě promašťujeme. Buchty v pekáči necháme vykynout, na povrchu je potřeme tukem a ve vyhřáté troubě upečeme do červena. Prochladlé buchty vyklopíme a posypeme práškovým cukrem. K domácím buchtám podáváme bílou kávu nebo čaj.

  

 

Tvarohová náplň

250 g měkkého tvarohu, 1 vejce, 80 g cukru, 2 lžíce rozinek, špetka muškátového oříšku, strouhaná citrónová kůra

Tvaroh rozmícháme nebo prolisujeme, přidáme vejce, cukr, namočené rozinky, jemně nastrouhanou citrónovou kůru, nastrouhaný muškátový oříšek. Pečlivě promícháme.

  

Maková náplň

100 g máku, 3 lžíce cukru, 2 lžíce strouhaného perníku, půl šálku mléka, 3 lžíce rozinek, strouhaná citrónová kůra

Jemně umletý mák nasypeme do vařícího mléka a zvolna vaříme za stálého míchání do zhoustnutí. Pak přidáme do máku perník, namočené rozinky, cukr a citrónovou kůru. Opět převaříme a necháme vychladnout.

  

 

Makové šátečkové koláče

250 g polohrubé mouky, 120 g másla, 2 vejce, 3 lžičky cukru, 10 g droždí, 0,15 l mléka, špetka soli, mouka na vyvalování těsta, maková a tvarohová náplň

 

Částečně změklý tuk propracujeme na vále s 5 lžícemi proseté polohrubé mouky, utvoříme 2 cm vysoký plochý čtverec a dáme do lednice ztuhnout. Droždí rozdrobíme do teplého mléka, přidáme cukr a trochu mouky, zamícháme a kvásek necháme na teple vykynout. Do zbylé mouky přidáme 1 vejce, sůl, vykynutý kvásek a ze směsi vypracujeme hladké tažné těsto, přikryjeme utěrkou a necháme dobře vykynout.

Vykynuté těsto rozválíme na vále do čtverce tak, aby se na okrajích ztenčovalo. Na střed těsta položíme připravené tukové těsto, přeložíme cípy, zabalíme (jako psaníčko milence), rozválíme na delší obdélník, třikrát jej přeložíme a dáme do chladu odpočinout. Vychladlé těsto rozválíme a překládáme ještě dvakrát, pak rozválíme na tenčí plát, který rozdělíme na 20 čtverečků. Na jejich středy naneseme střídavě jednotlivé náplně, rohy natáhneme a ke středu složíme, dáme na plech, potřeme rozmíchaným vejcem a po vykynutí upečeme v troubě do červena. Upečené koláče posypeme práškovým cukrem.

  

 

Lívance

600 g hladké mouky, 0,8 l mléka, 3 vejce, 60 g cukru, 30 g droždí, sůl, citrónová kůra, skořice, skořice, meruňkový džem, tvaroh na strouhání, tuk

 

Do vlažného mléka vmícháme mouku, cukr, vejce, citrónovou kuru a rozdrobené droždí a směs dobře promícháme až vznikne husté těstíčko. Mírně osolíme a dáme na teplo vykynout.

Lívanečník vymastíme tukem, postavíme na oheň, po dobrém rozehřátí nalijeme naběračkou do důlků těstíčko a po zapečení obrátíme. Růžové lívance vyjmeme, opět vymastíme lívanečník a stejným způsobem pokračujeme v pečení dále. Část lívanců obalíme v cukru se skořicí a část potřeme meruňkovým džemem a posypeme nastrouhaným tvarohem. K lívancům podáváme bílou kávu.

  

 

Koblihy

600 g hrubé mouky, 4 žloutky, 70 g cukru, 0,3 l mléka, 40 g droždí, 1 citrón, 2 lžíce rumu, 80 g tuku, meruňkový džem, olej na smažení

 

Do části vlažného mléka rozdrobíme droždí, trochu cukru a trochu mouky,promícháme a kvásek dáme na teplé místo vykynout. Do zbylé dávky mouky přidáme žloutky, zbytek cukru, trochu soli, citrónovou kůru, mléko, rozehřátý tuk, dávku rumu a vykynutý kvásek. Promícháme a propracujeme na hladké a tažné těsto, které nelepí na mísu, přikryjeme utěrkou a dáme do tepla vykynout. Po vykynutí vyklopíme těsto na pomoučený vál a rozválíme na plát 1 cm tlustý, naznačíme na něm kolečka, do jejich středu dáme lžičku džemu a přikryjeme dalšími vypíchnutými kolečky, které přitiskneme na okrajích ke spodnímu kolecku. Vypichovačem vykrájíme koblihy, narovnáme je na pomoučený vál a opět dáme vykynout. Vykynuté koblihy vkládáme do horkého oleje a smažíme po obou stranách do červena. Smažené koblihy posypeme moučkovým cukrem. Podáváme s bílou kávou.

 

  

Domácí perník

500 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 300 g cukru, 1 vejce, 50 g tuku, 50 g lískových oříšků, lžíce skořice, špetka badyánu, šálek vody nebo mléka

  

citrónová poleva: 200 g práškového cukru, šťáva z půlky citrónu

  

Do proseté hladké mouky přidáme kypřicí prášek, vodu nebo mléko, cukr, rozpuštěný tuk, vejce skořici, mletý badyán a jemně nastrouhané lískové oříšky. Těsto promícháme a rozetřeme na pomaštěný a vysypaný pekáč, vložíme do trouby a upečeme dozlatova. Z cukru a citrónové šťávy vymícháme bílou polevu a vychladlý perník jí potáhneme. Po ztuhnutí nakrájíme na řezy. Perník podáváme k čaji.

  

  

Bramborové šišky

1 kg brambor, 1 vejce, 120 g krupice, 250 g hrubé mouky, sůl, 250 g strouhané housky, moučkový cukr, 1 lžíce másla na osmažení strouhané housky, máslo nebo sádlo na pomaštění pokrmu

 

Opláchnuté brambory ve slupce dáme vařit doměkka. Ještě teplé je oloupeme a necháme vychladnout. Vychladlé brambory nastrouháme a nebo umeleme na masovém strojku, osolíme, přidáme vejce, krupici, hrubou mouku (část odložíme na vyválení šišek) a dobře propracujeme v tužší těsto. Z bramborového těsta na vále vyválíme silnější válečky, překrájíme je ne dílky, z kterých vyvalujeme šišky. Šišky vkládáme do vařící osolené vody a zvolna vaříme asi 5 - 7 minut. Na pekáčku na rozehřátém tuku osmažíme strouhanou housku, v které vařené okapané šišky obalíme. Při podávání posypeme moučkovým cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem nebo sádlem.

  

 

Chlupaté knedlíky

1,2 kg syrových brambor, 200 g vařených brambor, 1 vejce, 300 g hrubé mouky, 100 g sádla, 1 malá cibule, sůl

 

Oškrábané brambory opláchneme ve vlažné vodě a nastrouháme na jemném struhadle. Vařené brambory oloupeme, nastrouháme a přidáme k syrovým bramborám. Do směsi přidáme hrubou mouku a vejce, osolíme a dobře promícháme. Polévkovou lžící vykrajujeme knedlíky a vkládáme je do vařící osolené vody a zvolna vaříme 10 - 12 minut. Mezitím v kastrole na rozehřátém sádle osmažíme dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli a vařené chlupaté knedlíky, které jsme vyjmuli drátěnou naběračkou, v kastrole zvolna promícháme.

Vhodnou přílohou je kysané zelí.

 

 

Lepenice s cibulkou

1 kg brambor, 400 g kysaného nebo sterilovaného zelí, 100 g sádla, 2 cibule, kmín, sůl

 

Brambory oškrábeme, opláchneme ve vlažné vodě a překrájíme. Dáme do osolené vody a vaříme doměkka. Scezené brambory rozšťoucháme, přidáme kmín, podušené zelí a poloviční dávku na sádle osmažené cibule. Zbytek usmažené cibule se sádlem přidáváme na lepenici při podávání.

Lepenici s cibulkou podáváme samostatně jako bezmasé jídlo, doplněné salátem nebo okurkou, nebo ji podáváme s opečenou klobásou.

  

 

Bramborák

1 kg brambor, 120g hladké mouky, 1 vejce, 0,1 l mléka, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, majoránka, sádlo na smažení

 

Brambory oškrábeme, nastrouháme na struhadle, necháme ustát a pak trochu scedíme. Do nastrouhaných brambor přidáme horké mléko, vejce, hladkou mouku, utřený česnek, osolíme, opepříme a okořeníme drcenou majoránkou. Těsto dobře promícháme. Na pánvi rozehřejeme sádlo, vlijeme sběračkou těsto a rozetřeme je po celé pánvi. Pečeme dozlatova po obou stranách. Bramborák musí být po upečení mírně křupavý, proto jej podáváme ihned po úpravě .

Do bramborového těsta můžeme přidávat usekané vepřové škvarky, klobásu nakrájenou na kousky, vařené uzené nakrájené na kostičky, salám nebo na kolečka nakrájený párek. Vhodným doplňkem je salát z kysaného zelí.

 

 

Houbová smaženice

800 g čerstvých hub, 1 cibule, 100 g másla, 8 vajec, sůl, kmín, pepř, petrželová nať

 

Houby očistíme ostrým nožem, pak opláchneme ve vlažné vodě a nakrájíme na plátky. Na sádle osmahneme nadrobno nakájenou, oloupanou cibuli, přidáme pokrájené houby a dusíme pod poklicí asi 15 minut. Přidáme sůl, drcený kmín a mletý pepř a za stálého míchání zalijeme rozkvedlanými vejci a mícháme do zhoustnutí. Při podávání porce sypeme sekanou petrželovou natí. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory nebo černý chléb.

 

 

Škubánky s mákem (4-5 porcí)

2 kg brambor, 350 g hrubé mouky, 200 g sádla, sůl, mák, cukr

  

Brambory oloupeme, opláchneme ve vlažné vodě, zalijeme čistou vodou, mírně osolíme a vaříme doměkka. Vodu zpola scedíme, obrácenou vařečkou uděláme do brambor otvory, zasypeme je hrubou moukou rozšťoucháme a rozmícháme, aby těsto bylo hladké. Polévkovou lžící namočenou v rozehřátém sádle vykrajujeme škubánky, pokládáme je na teplý talíř, posypeme mletým mákem, moučkovým cukrem a omastíme rozehřátým sádlem. Zbudou-li nám škubánky, opečeme je druhý den po obou stranách na sádle a podáváme se špenátem nebo rozdrobeným tvarohem.

  

 

Houbové flíčky zapečené

600 g těstovinových flíčků, 150 g sádla, 50 g sušených hub nebo talířek čerstvých hub, 3 lžíce strouhanky, 0,3 l mléka, 5 vajec, sůl, pepř, kmín, pažitka

  

Těstoviny zavaříme do osolené vody a za občasného zamíchání uvaříme doměkka. Měkké flíčky scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Promastíme je rozehřátým sádlem, osolíme, okořeníme pepřem, přesekaným kmínem a přidáme nadrobno nakrájenou pažitku. Sušené houby předem namočíme a po změknutí uvaříme ve vodě doměkka, přesekáme je na drobnější kousky a promícháme s flíčky. Směs dáme do sádlem vymaštěného a strouhankou vysypaného kastrůlku. Vejce rozšleháme v mléce, polovinu nalijeme na fleky a dáme do trouby péci. Po částečném zapečení nalijeme na flíčky zbylá vejce s mlékem a dopečeme dozlatova. Při podávání porce vykrajujeme a překládáme na talíř. Vhodným doplňkem je kyselá okurka nebo zeleninový salát.

  

 

Kynuté knedlíky

900 g hrubé mouky, 30 g droždí, 0,4 l mléka, 1 vejce, 2 lžičky cukru, sůl

 

NÁPLŇ: čerstvé ovoce nebo povidla, marmeláda, na posypání cukr moučka, skořice nebo strouhaný tvaroh, máslo

 

Z části vlažného mléka, cukru a droždí připravíme kvásek a necháme na teple vykynout. Do proseté mouky(část odložíme na rozvalování) přidáme vejce, sůl, mléko a vykynutý kvásek. Směs promícháme, vypracujeme na hladké nelepivé těsto a necháme vykynout.

Po vykynutí vyklopíme a na pomoučený vál a rozválíme na silnější plát asi 1,5 cm a nakrájíme na čtverce potřebné velikosti.

Na jednotlivé čtverce těsta buď pokládáme očištěné kousky ovoce nebo nanášíme lžičkou povidla či marmeládu, zabalíme, rohy upevníme, zakulatíme do tvaru knedlíku a opět necháme vykynout. Vykynuté knedlíky zaváříme do mírně osolené vřící vody a vaříme 10-12 minut. Uvařené knedlíky ihned po vyjmutí z vody v míse natrhneme vidličkou nebo špejlí, aby se nesrazily a vyšla z nich pára. Při podávání knedlíky sypeme směsí moučkového cukru se skořicí nebo strouhaným tvarohem a přeléváme rozpuštěným máslem.

 

  

Švestkové knedlíky

Z ODPALOVANÉHO TĚSTA (10-12 knedlíků na porci)

900 g hrubé mouky, 2 vejce, 40 g tuku, 0,6 l mléka, špetka soli, 1 kg švestek

NA ZDOBENÍ: moučkový cukr, strouhaný tvrdý tvaroh nebo smažená strouhaná houska nebo mletý mák, čerstvé rozpuštěné máslo

  

Do vařícího mléka, v němž jsme rozpustili tuk a špetku soli, nasypeme prosátou mouku a na mírném ohni mícháme až vznikne hladké těsto, které se nechytá ani vařečky, ani nádoby. Těsto necháme trochu prochladnout, vmícháme do něj jedno vejce a po chvilce míchání druhé.Z těsta vyválíme váleček, odkrajujeme z něj dílky a obalujeme jimi švestky. Vaříme asi 6 minut v dostatečném množství vody. Vařené knedlíky vyjmeme z hrnce drátěnou naběračkou, propíchneme je vidličkou aby vyšla pára, rozdělíme ne talíře, posypeme moučkovým cukrem, nastrouhaným tvarohem nebo na másle smaženou strouhanou houskou či mletým mákem a pokapeme rozpuštěným máslem.

 

 

Z BRAMBOROVÉHO TĚSTA

1,6 kg brambor, 1 vejce, 450 g hrubé mouky, 150 g krupice, sůl, 1 kg švestek

  

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a necháme vychladnout. Studené brambory nastrouháme nebo umeleme. Přidáme hrubou mouku, krupici, špetku soli a vejce a ze směsi vypracujeme husté těsto. Z těsta vyválíme váleček, z něhož nakrájíme dílky, zploštíme je a obalujeme jimi švestky.

Švestkové knedlíky z bramborového těsta vaříme v mírně osolené vodě 6-8 minut. Další postup je stejný jako u švestkových knedlíků z odpalovaného těsta.

Z TVAROHOVÉHO TĚSTA

300 g tvarohu, 700 g hrubé mouky, 0,2 l mléka,3 vejce, 100 g tuku, sůl

Změklý tuk utřeme s cukrem a vejci vmícháme tvaroh, mouku a mléko, přisolíme špetkou soli, propracujeme a necháme chvilku odpočinout. Z těsta vyválíme váleček a další postup je stejný jako u předpisu na švestkové knedlíky z odpalovaného těsta. Švestkové knedlíky vaříme 6-8 minut.

   

 

Bavorské vdolečky

500 g polohrubé mouky, 0,2 l mléka, 25 g droždí, 3 lžíce cukru, 1 vejce, 2 žloutky, 60 g tuku, citrónová kůra, špetka soli, olej na smažení

NA ZDOBENÍ: tvrdý tvaroh, marmeláda, šlehačka

  

Droždí promícháme s cukrem, přidáme část vlažného mléka, promícháme a necháme na teple vykynout. Do proseté mouky přidáme vejce, žloutky, citrónovou kůru, rozpuštěný tuk, špetku soli, zalijeme zbylým mlékem a kváskem. Těsto promícháme, propracujeme na husto a necháme kynout asi 1 hodinu na teplém místě. Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál, vyválíme na silnější plát, a kulatým vypichovačem vykrajujeme vdolečky, narovnáme na pomoučené prkno a necháme znova kynout. Vykynuté vdolečky smažíme zvolna na oleji po obou stranách dozlatova. Usmažené vdolky necháme na míse trochu prochladnout, pak je potřeme marmeládou, posypeme nastrouhaným tvarohem a zdobíme šlehačkou. Vhodným doplňkem je bílá káva nebo mléko.

  

  

Bramborové placky

1 kg brambor, 200 g hladké mouky, 4 vejce, sůl a olej na smažení

 

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a necháme vychladnout. Studené brambory nastrouháme nebo semelem na masovém strojku, přidáme hladkou mouku, vejce, osolíme a ze směsi vypracujeme těsto. Těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát a kulatým tvořítkem vykrájíme placky, které pečeme na rozehřátém oleji po obou stranách dorůžova. Bramborové placky ihned po úpravě podáváme. Podáváme-li je jako hlavní bezmasé jídlo, vhodným doplňkem je zeleninový salát s vejcem nebo uzeninou.

 

  

Jablková žemlovka

600 g žemlí nebo veky, 3 vejce, 0,7 l mléka, 600 g jablek, 150 g cukru, 2 lžičky skořice, hrst rozinek, 200 g másla, cukr na pocukrování

 

Žemle nebo veku nakrájíme na slabé plátky a navlhčíme směsí našlehaných vajec v mléce. Jablka oloupeme, odjádřincujeme a nakrájíme na slabé plátky. Pekáček vymastíme máslem, na dno rozložíme vrstvu navlhčené žemle, na to přidáme nakrájená jablka posypaná spařenými rozinkami a cukrem promíchaným se skořicí a opět na povrch dáme navlhčené žemle. Pokapeme zbytkem másla a vložíme do trouby péci. Po zapečení nalijeme na povrch zbylé mléko s vejci a dopečeme dozlatova. Při podávání krájíme na čtverce a sypeme cukrem.

 

  

Brokolice s těstovinou

Brokolice, těstoviny (vrtule, kolínka apod.), 2 vejce, šlehačka 150 ml, cibule, gril. koření, gyros (řecké koření - nemusí být), sůl, podravka nebo vegeta, eidamský sýr.

 

Na másle osmahneme jemně pokrájenou cibulku, přidáme brokolici (košťál rozstrouhaný; ostatní nasekáme; velikost dle libosti) a dusíme téměř do měkka. Uvaříme těstoviny. Vše pak smícháme v zapékacím pekáčku, zalijeme rozkvedlanými vejci ve šlehačce a dáme zapéct do trouby. Potom horké posypeme strouhaným eidamským sýrem.

 

 

  …  

Naše menu vyberte si

Zdraví na dlani V bavlnce Zdarma eShop Úsměv pro děti - videopřednášky o dětech