Jídla z vepřového masa

 

Vepřový řízek žebrácký

700 g vepřové kýty, 8 lžic oleje, 4 sterilované okurky, 60 g tvrdého sýra na strouhání, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce hořčice, pepř, sůl, petrželová nať

  

Z očištěné vepřové kýty nakrájíme řízky (2 na jednu porci), naklepeme je paličkou, na okrajích nařízneme osolíme, opepříme a z jedné strany obalíme v mouce. Řízky upečeme v horkém oleji po obou stranách dozlatova. Tvrdý sýr najemno nastrouháme a okurky nakrájíme na nudličky. Oba řízky z jedné strany potřeme hořčicí a jeden posypeme připravenou okurkou a druhou strouhaným sýrem.

Při podávání přelijeme výpekem a posypeme sekanou petrželovou natí. Podobně můžeme upravovat vepřové kotlety nebo placičky z mletého ochuceného a osoleného masa. Vhodnou přílohou jsou opečené brambory a různé zeleninové saláty.

 

  

Novohradský řízek

600 g vepřové kýty, 100 g šunky nebo šunkového salámu, 1/2 květáku, 2 vejce, 80 g hrubé mouky, 1 lžíce másla, olej, sůl,pepř, petrželová nať

  

Z očištěné vepřové kýty nakrájíme plátky, mírně naklepeme paličkou, na okrajích nařízneme a osolíme. Na takto připravené plátky navršíme husté těstíčko a vkládáme je do horkého oleje těstíčkem dolů. Po krátkém zapečení plátky obrátíme, upečeme i z druhé strany a lopatkou vyjmeme. Šťávu (výpek) zalijeme mírně vodou, zjemníme máslem a povaříme.

TĚSTÍČKO:

Do rozmíchaných vajec přidáme na nudličky nakrájenou šunku, rozkrájený vařený květák a sekanou petrželovou nať. Osolíme a zahustíme hrubou moukou. Vhodnou přílohou jsou smažené bramborové hranolky.

 

  

Vepřový záhorácký závitek

750 g vepřového bůčku, 200 g sterilovaného zelí, 50 g slaniny, 1 cibule, 1 lžíce sádla, 1lžíce hladké mouky, sůl, kmín pepř, česnek

  

Očištěný vepřový bůček bez kůže vykostíme, nakrájíme na plátky, naklepeme, paličkou, osolíme, opepříme a potřeme utřeným česnekem.

Na sádle osmahneme oloupanou nadrobno nakrájenou cibuli a rozkrájenou slaninu, přidáme překrájené a propláchnuté sterilované zelí, osolíme a okořeníme drceným kmínem. Touto vložkou naplníme plátky bůčku, zavineme je, upevníme párátkem a obalíme v mouce. Závitky dáme na vymaštěný pekáček a v troubě zprudka zapečeme. Pak podlijeme vodou a dozlatova upečeme. V průběhu pečení závitky přeléváme vypečenou šťávou a obracíme. Z měkkých závitků odstraníme párátka, rozdělíme je na talíře a přelijeme vypečenou šťávou. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory nebo bramborové knedlíky.

 

  

Vamberecké řízky

800 g vepřové kýty, 2 vejce, 50 g tvrdého sýra,150 g oleje, 4 lžíce špenátu, 2 lžíce kečupu, 120 g hrubé mouky, půl sklenky bílého vína, pažitka, pepř, sůl

  

Očištěnou vepřovou kýtu nakrájíme na plátky (2 plátky na jednu porci), naklepeme je paličkou, po stranách nařízneme, osolíme a opepříme.

  

PŘIPRAVÍME SI PRVNÍ TĚSTÍČKO: do špenátového protlaku vmícháme 1 vejce, osolíme, opeříme a zahustíme moukou.

  

DRUHÉ TĚSTÍČKO připravíme smícháním vína, kečupu, strouhaného sýra, druhého vejce, soli a pepře. Zahustíme moukou a dobře promícháme. Polovinu řízků obalíme ve špenátovém těstíčku, druhou polovinu v sýrovém těstíčku s kečupem. Obalené řízky smažíme na horkém oleji po obou stranách. Na každou porci podáváme jeden řízek ve špenátovém těstíčku a jeden v sýrovém těstíčku, oba posypané trochou nakrájené pažitky. Vhodnou přílohou je bramborová kaše, vařené nebo opékané brambory a míchaný zeleninový salát.

 

  

Vepřové žebírko mikulovské

4 - 5 vepřových kotlet, 200 g očištěného a přebraného hroznového vína, 1 citrón, 40 g cukru na karamel, 1 lžíce másla, olej, pepř, sůl

  

Kotlety naklepeme, po okrajích nařízneme, osolíme, opepříme a na oleji po obou stranách dozlatova opečeme. Cukr nasypeme na pánvičku a opražíme dohněda na karamel. Stále mícháme, aby se nepřipálil. Pak přilijeme trochu vody, povaříme, karamel ochutíme citrónovou šťávou a kůrou, kterou jsme předtím dobře opláchli a nastrouhali a necháme přejít var. Při podávání na kotlety navršíme hroznové víno, přelijeme ho karamelem a citrónem a jako přílohu volíme smažené bramborové hranolky.

 

  

Vepřové žebírko horácké

800 g vepřové pečeně, 1 cibule, 2 lžíce másla, půl sklenky bílého vína, 2 lžíce hladké mouky, talířek žampiónů nebo jiných dobrých hub, 0,1 l smetany, 1 lžička hořčice, 2 lžíce mléka, sůl, pepř celý, cukr, ocet, kopr.

  

Z očištěné vepřové pečeně odsekneme část hřbetní kosti, nasekáme žebírka, mírně je naklepáme a osolíme. Na oleji opečeme po obou stranách, pak vyjmeme. Do výpeku přidáme oloupanou nakrájenou cibuli, zapěníme, zalijeme vodou, přidáme hořčici, pepř, vložíme zpět opečená žebírka a dáme do trouby pod poklicí péci do měkka.

Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, po zasmahnutí zalijeme mlékem, přidáme víno, část vody a za stálého míchání dobře provaříme. Hotovou omáčku procedíme přes cedník na maso, přidáme očištěné na plátky krájené žampióny, předem podušené na másle a sekaný kopr. Omáčku po provaření zjemníme smetanou, přidáme ocet a cukr a podle chuti dosolíme. Vhodnou přílohou jsou houskové knedlíky nebo opečené brambory.

  

 

Vepřové kotlety podle pražského uzenáře

800 g vepřové pečeně nebo 4 - 5 kotlet, 50 g šunky, 100 g žampiónů, 1 párek, 2 lžíce másla 0,1 l šlehačky, 1/2 citrónu, 1 lžička hladké mouky, 2 rajčata, olej, pepř, sůl, petrželová nať

 

Z vepřové pečeně odsekneme hřbetní kost, nasekáme vepřové kotlety, mírně je naklepeme, osolíme a opepříme. Šunku a očištěné žampióny nakrájíme na nudličky a párek na plátky. Vepřové kotlety opečeme na oleji po obou stranách dozlatova, vyjmeme a dáme na teplo. Do výpeku přidáme máslo, nakrájené žampióny a párek se šunkou, směs promícháme, podusíme, zaprášíme moukou, zalijeme šlehačkou a vývarem, dosolíme a dochutíme citrónovou šťávou. Při podávání kotlet ozdobíme půlkou oloupaného rajčete, směsí žampiónů se šunkou a sekanou petrželovou natí. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory nebo šunková rýže.

 

  

Poděbradské ptáčky

300 g vepřové plece, 300 g telecí plece, 0,1 l mléka, 100 g veky, 1 vejce, 2 lžíce másla, 2 lžíce sádla, 2 cibule, pepř, sůl, petrželová nať

NA OZDOBU: 4 sterilované okurky, 2 rajčata

  

Opláchnuté maso semeleme na masovém strojku, přidáme sůl, pepř, vejce, lžičku jemně nakrájené cibule a v mléce máčenou bílou veku. Důkladně promícháme, utvoříme šištičky velikosti palce, které vložíme na máslem vymaštěný pekáč a upečeme v troubě do měkka.

Zbylou cibuli nakrájíme na nudličky a na sádle usmažíme dozlatova. Poděbradské ptáčky podáváme s bramborovou kaší, ozdobenou plátky rajčat a vějířkem okurky. Maso přeléváme šťávou z výpeku a sypeme smaženou cibulí. Vhodným doplňkem je hlávkový salát se smetanou.

 

  

Plzeňská vepřová roláda

800 g vepřové plece, 2 lžíce kečupu, 1 vejce, 2 sterilované okurky, půl sklenky piva, 2 cibule, 1 lžíce hladké mouky, olej, nové koření, pepř, sůl

  

Z vepřového plecka ořízneme 200 g a ze zbylého masa utvoříme plát, který naklepeme paličkou, osolíme a opepříme. Odříznuté maso semeleme na masovém strojku, s vodou a solí promícháme a navršíme do středu plátu. Na mleté maso vložíme překrájené vejce a na nudle krájenou okurku. Pak zabalíme a upevníme motouzem nebo režnou nití. Vložíme na pekáč s olejem a pokrájenou cibulí, přidáme nové koření a pečeme v horké troubě do měkka. Měkkou roládu vyjmeme, výpek zaprášíme moukou a po zasmahnutí zalijeme vodou, přidáme kečup a pivo. Šťávu provaříme, dosolíme a procedíme přes jemný cedník. Z masa odstraníme motouz a krájíme na plátky.

Vhodná příloha je bramborová kaše nebo vařené brambory a jako doplněk a zeleninový salát.

 

  

Moravský vrabec

400 g vepřové plece, 400 g bůčku, 1 velká cibule, 1 lžička hladké mouky, palička česneku, pepř, sůl

  

Vepřovou plec a vykostěný bůček nakrájíme na větší kousky, osolíme a opepříme.Do pekáčku dáme jemně nakrájenou cibuli, oloupaný nasekaný česnek a připravené maso. Zalijeme šálkem vody a dáme do trouby péci. V průběhu pečení vrabce přeléváme vypečenou šťávou, obracíme a podléváme vodou. Vrabce upečeme v troubě do měkka, maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, po zasmahnutí zalijeme vodou a převaříme. Šťávu nalijeme na vrabce a společně ještě podusíme.

Vhodnou přílohou jsou houskové nebo bramborové knedlíky a dušené zelí nebo špenát.

 

  

Uzené maso po horňansku

700 g uzeného masa, 1 sklenice sterilovaného zelí, 100 g sádla, 1 cibule, 1,2 kg brambor, šálek kysané smetany, sůl, kmín, pepř

 

Uzené maso uvaříme v trošce vody nebo nad pařákem téměř Do měkka.. Brambory oloupeme, nakrájíme na větší kostky, propláchneme a necháme okapat. Cibuli nadrobno nakrájíme a v pekáčku bývající polovinu posypeme trochou kmínu a poklademe plátky nakrájeného uzeného masa. Na maso navrstvíme propláchnuté a okapané sterilované zelí, na zelí rozložíme zbytek opečených brambor, opět prokmínujeme, případně přisolíme a opepříme a vložíme do horké trouby. V průběhu pečení přeléváme brambory zbylým vývarem z uzeného masa. Když je vše měkké, polijeme povrch kyselou smetanou a dopečeme. Pokrm podáváme na keramickém nádobí.

 

  

Šarišská kapusta

500 g uzeného bůčku, 50 g anglické slaniny, 1 cibule, 100 g sádla, 3 lžíce rajčatového protlaku, 400 g kysaného zelí, 1 lžíce hladké mouky, 500 g brambor, půl šálku smetany, sůl

  

Ve větší nádobě rozehřejeme polovinu sádla a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Uzený bůček nakrájíme na plátky a opečeme na cibuli. Občas promícháme, přidáme rajčatový protlak, podlijeme trochou vody a půl hodina za občasného míchání vaříme. Kysané zelí překrájíme, brambory oloupeme, opereme a rozkrájíme, vmícháme k uzenému bůčku, osolíme, trochu podlijeme a dusíme. Ze zbytku sádla a mouky uděláme jíšku a vmícháme jí do zelí. Směs dusíme ještě asi půl hodiny, poté přilijeme smetanu a dodusíme Do měkka.. Podáváme na kameninové misce posypané rozškvařenou anglickou slaninou.

 

  

Husarská roláda

500 g vepřového bůčku, 200 g vepřové plece, 1 cibule, 50 g paprikového salámu, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička sladké mleté papriky, česnek, kmín, sůl

  

Z očištěného a opláchnutého vepřového bůčku odstraníme kosti, rozřízneme ho na plát a rozklepeme paličkou do široka. Vepřovou plec semeleme na masovém strojku, přidáme drcený kmín, mletou papriku, třený česnek a sůl. Směs dobře promícháme a přidáme oloupaný, na kostičky nakrájený paprikový salám. Připravený plát osolíme, potřeme připravenou směsí, zavineme, upevníme provázkem a na povrchu osolíme.

  

Na pekáček dáme přesekané kosti z bůčku, na ně položíme připravenou roládu, podlijeme vodou a dáme do rozehřáté trouby péci Do měkka.. Během pečení maso obracíme, podléváme a přeléváme vypečenou šťávou. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, po zasmahnutí zalijeme vodou a povaříme Hotovou šťávu přecedíme, kosti vyhodíme.

Z masa odstraníme provázek a nakrájíme na plátky. Na talíři podlijeme šťávou. Vhodnou přílohou jsou různě upravené brambory a zeleninové saláty.

 

  

Pražský hamburger

600 g mletého masa, 1 rohlík, 1 cibule, 1 vejce, sůl, pepř, petrželová nať, 60 g anglické slaniny, 60 g šunky, 60 g tatarské omáčky, 60 g kečupu, olej

  

Mleté maso promícháme s vejcem, osolíme, opepříme, přidáme rozkrájený, navlhčený rohlík, jemně nakrájenou cibuli a trochu vody. Dobře promícháme a tvoříme malé karbanátky (2 na porci). Pečeme na oleji v troubě dozlatova. Před koncem pečení prohřejeme na trošce tuku na plátky nakrájenou anglickou slaninu a šunku. Při podávání obložíme jeden karbanátek anglickou slaninou a přelijeme kečupem, na druhý dáme šunku a přelijeme tatarskou omáčkou. Vše podlijeme tukem od pečení a posypeme drobně sekanou petrželkou. Vhodnou přílohou jsou smažené bramborové hranolky nebo opékané brambory. Hamburgery můžeme podávat také jako malé pohoštění v rozkrojené žemli bez přílohy.

 

  

Zabijačkový guláš

400 g vepřového bůčku, 200 g jater, 200 g ledvinek, 1 cibule, 3 lžíce sádla, 2 lžíce hladké mouky,sůl, pepř, majoránka, mletá paprika, třený česnek

  

Vepřový bůček očistíme, vykostíme a nakrájíme na malé kostky. Játra odblaníme a nakrájíme na nudle. Z vepřových ledvinek odstraníme močovody, dobře propereme a nakrájíme na slabé plátky. Játra a ledvinky spaříme ve vařící vodě. Na sádle osmažíme oloupanou na kostičky krájenou cibuli dozlatova, zapěníme paprikou, promícháme a mírně zalijeme vodou. Do tohoto základu přidáme vepřový bůček, játra a ledvinky, okořeníme pepřem, majoránkou a utřeným česnekem a dusíme pod poklicí Do měkka.. Když je maso téměř měkké, vydusíme šťávu na tuk, základ zaprášíme moukou a po zasmahnutí zalijeme vodou nebo vývarem a dobře provaříme. Zabijačkový guláš solíme až nakonec. Vhodná příloha je dušená rýže nebo chléb.

 

  

Cikánský chlebíček

800 g vepřového bůčku, sůl, pepř, kmín. česnek, 10 polovičních krajíčků chleba, hořčice, křen, paprika kapie, petrželová nať

  

Opláchnutý vepřový bůček zbavíme kůže, vykostíme a nakrájíme na plátky (2 na porci). Plátky naklepeme paličkou, osolíme, pokmínujeme, opepříme, potřeme rozetřeným česnekem a rozložíme na pekáček. Vložíme do trouby a za občasného podlévání a obracení upečeme Do měkka.. Dozlatova pečené plátky bůčku položíme na krajíčky chleba, potřeme hořčicí a posypeme oloupaným nastrouhaným křenem. Na povrchu ozdobíme kouskem kapie a snítkou petrželové natě. Stejně připravený bůček můžeme upéct také vcelku, studený nakrájet na plátky, chléb potřít vypečeným sádlem a masovou šťávou, na to položit plátek bůčku a další postup zůstává už stejný. Získáme tak výborné studené pohoštění.

 

 

  …  

Naše menu vyberte si

Zdraví na dlani V bavlnce Zdarma eShop Úsměv pro děti - videopřednášky o dětech