13. Ocet

Sledování video textu

 

 

     Všechny údaje v mých ostatních knihách a publikacích o škodlivosti octa platí jen pro bílý destilovaný ocet a pro vinný ocet, ve kterých je převládající substancí kyselina acetonová.

 

     Čistý jablečný ocet, vyrobený z celých jablek a nezředěný, obsahuje totiž užitečnou kyselinu maleinovou, které je třeba při trávení.

 

Existují tři druhy octů, které se běžně používají:

  • jablečný
  • bílý, destilovaný ocet
  • a vinný ocet

 

     Bílý destilovaný ocet škodí organizmu. Ničí rychle červené krvinky a vede k anémii (chudokrevnosti). Dále narušuje zažívací proces tím, že ho zpomaluje a zabraňuje správné asimilaci potravy. Tento ocet (C2H4O2) je produkt vzniklý kvašením kyselých alkoholických tekutin, jako například zkvašeného vína a sladových nápojů, a nazývá se potom vinný a sladový ocet. Bílý destilovaný ocet se svým vysokým obsahem kyseliny acetonové je používán nejčastěji.

 

     Ocet vyrobený z jablek je známý jako jablečný ocet. Obsahuje kyselinu maleinovou (C4H6O5), která je přírodní, organickou součástí jablek, podílející se na zažívacím procesu.

 

     Ocet, který se vyrábí kvašením vína, obsahuje průměrně 3 až 9% kyseliny acetonové a malé množství kyseliny tartarinové. Je známo, že kyselina acetonová v octě je jednou z příčin tvrdnutí jater (cirhózy), dvanácterníkových a jiných vředů. Vinný ocet je častěji používán jako koření a stejně jako bílý destilovaný ocet, obsahuje kyselinu acetonovou.

 

     Naopak zase obsahuje jablečný ocet jednu užitečnou kyselinu, kyselinu maleinovou, která se v těle spojuje s alkalickými prvky a mineráliemi, aby vyrobila energii, nebo aby jako glykogen byla uskladněna pro pozdější potřebu. Ukázala se neocenitelně hodnotnou, jestliže je lidmi chytře používána. Vzhledem k nedostatku místa nemůžeme uvést všechny pozitivní vlastnosti, jako například, že tato kyselina podporuje srážlivost krevní, ovlivňuje menstruaci, přispívá ke zdraví krevních cév a k tvorbě červených krvinek.

     Další velkou předností jablečného octa je jeho neobyčejně vysoký obsah draslíku. Draslík je nutný prvek k tvorbě a ukládání krevních rezerv a k dosažení klidu a tělesné harmonie.

     Tento draslík se lehce váže s mnohými důležitými prvky v těle, jako třeba s vápníkem, sodíkem, železem, hořčíkem, chlorem a křemíkem.

     Jestliže si kupujete jablečný ocet, dávejte pozor, z čeho byl vyroben, abyste si mohli být jisti, že byl vyroben z celých jablek, a ne, jak laciné druhy, jen z jaderníků a slupek.

     Jestliže používáte jablečný ocet s rozumem, pak je v kuchyni nepostradatelný. Jeho antiseptické (protibakteriální) vlastnosti jsou neuvěřitelné. Mnoha obětem nečisté pleti, i nakažlivého charakteru, pomohlo, jestliže si nanášeli ocet přímo na kůži.

 

     Ve Skotsku byla a možná ještě je rozšířená praxe křečové a vyčnívající žíly nechat scvrknout, a to potíráním kůže jablečným octem po celé délce žíly po dobu jednoho měsíce, ráno a večer, za současného pití dvou až tří sklenic vody s dvěma kávovými lžičkami jablečného octa denně. A ono to pomohlo!

 

     Váš život se zrcadlí ve stavu vaší krve, která se tvoří v kostní dřeni, aktivuje ve slezině a cévami se dostává do oběhu.

     Je to přirozený, systematický pochod, kterým se každých 28 dnů všechna krev obnoví. Jestliže není zachována rovnováha mezi tvorbou nových krvinek a cyklickým odumíráním starých krvinek, není možné zůstat zdravými, pocit dobré pohody je narušen.

 

Novinky

 

     Co se týče zachování tělesné zdatnosti, neukázala se žádná skupina potravin tak účinnou jako čerstvá syrová zelenina a ovocné šťávy. Stejně tak se neukázal ani jediný prostředek k rychlému znovunabytí této rovnováhy tak účinný jako jablečný ocet.

 

      Silné menstruační krvácení, krvácející hemoroidy, krvácení z nosu, řezné rány apod. se výborně zhojí, jestliže pijeme denně, i dvakrát nebo třikrát denně podle nutnosti, sklenici vody se dvěma kávovými lžičkami jablečného octa.

 

     Když není v zažívacím systému dostatek kyseliny solné a bílkoviny nemohou být správně stráveny, což vede k vysokému tlaku, může se během jídla vypít sklenice vody se dvěma nebo třemi kávovými lžičkami jablečného octa, a tím ovlivnit pokles krevního tlaku.

 

 

předchozí   …   další

Upozornění

Je pochopitelné, že při závažných onemocněních je lékařská pomoc nevyhnutelná a omezit se v takových případech na léčení svépomocí může být životu nebezpečné. Rady a doporučení, se kterými se setkáte na těchto stránkách, tedy v žádném případě nemají nahradit lékaře. Jejich cílem je spíše prevence různých onemocnění rozšíření všeobecných znalostí a informování o významu přírodních léčivých sil, aby si čtenář v případě potřeby mohl sám pomoci jednoduchými a přirozenými prostředky. Autoři nemohou ručit za následky vyplývající ať už ze správného, či nesprávného použití metod a receptů, které jsou prezentovány.


Naše menu vyberte si

Zdraví na dlani V bavlnce Zářící zdraví Kosmetika Dáša Úsměv pro děti - videopřednášky o dětech Jana-masáže

Videa Video recenze